Avrupa Gençlik Projesi Katılımcılarını Üniversitemizde Ağırladık

Proje kapsamında Mustafapaşa Yerleşkemizde, Çevreci Beşeri Bilimler Merkezi ve KÜN Sürdürülebilirlik Komisyonu yetkilisi Bölüm Başkanımız Doç. Dr. Sinan Akıllı tarafından verilen "The Green Turn and Beyond at Cappadocia University" başlıklı seminer sonrasında katılımcılar, memnuniyetlerini ve üniversitemiz ile iş birliğini geliştirme taleplerini ilettiler.

Bölümümüz uluslararası Çevreci Beşeri Bilimler Konferansı düzenliyor

Bölümümüz ve KÜN Çevreci Beşeri Bilimler Uygulama ve Araştırma Merkezi ev sahipliğinde İkinci Uluslararası Çevreci Beşeri Bilimler Konferansı: Eleştirel Hayvan ve Bitki Çalışmaları 16-18 Mayıs 2022 tarihlerinde gerçekleştirilecek

Cli-Fi Today and Tomorrow: A Conversation with JL Morin, author of Nature's Confession

Kapadokya Lisansüstü Seminerleri 27.10.2021 tarihinde gerçekleşecek "Cli-Fi Today and Tomorrow" başlıklı seminer ile devam ediyor. Seminerin konuğu Nature's Confession adlı romanın yazarı JL Morin olacak. Seminer, Prof. Dr. Serpil Oppermann moderatörlüğünde, 27 Ekim 2021 Perşembe günü saat 19.00'da Zoom üzerinden çevrimiçi yayımlanacaktır.

Sevin Okyay ile "Çocuk Edebiyatı Çevirisi," 16 Nisan, 2021

Çeviri ve Edebiyat Topluluğu, yazar ve çevirmen Sevin Okyay'ın konuk olacağı "Çocuk Edebiyatı Çevirisi" konulu söyleşiye davet ediyor!

Dr. Emrah Atasoy gives a talk on worldbuilding in utopian and dystopian fiction at Jesuit University Ignatianum in Kraków, April 28, 2021

Dr. Emrah Atasoy will give a talk on worldbuilding in utopian and dystopian fiction, organized by the utopian cycle of the Jesuit University Ignatianum in Kraków.

Bölümümüz ile Anlaşmaları Bulunan Uluslararası Kurumlar

Bölümümüz ile öğretim ve personel hareketliliği anlaşmaları bulunan uluslararası kurumların listesini buradan inceleyebilirsiniz.

Dr. Özge Parlak Temel ile "İtalyan Edebiyatı Çevirmenliği Üzerine"

Stefano Benni ve Dino Buzzatti gibi ünlü İtalyan yazarların eserlerini Türkçeye kazandıran Dr. Özge Parlak Temel (Hacettepe Üniversitesi) edebi eser çevirmenliğinin çeşitli yönlerini öğrencilerimize tanıttı. Çeviri yapmak için yalnızca dil bilmenin yeterli olmayacağını vurgulayan Dr. Parlak Temel, çevirmenin bireysel gelişiminin önemini kendi mesleki deneyimleri üzerinden tartıştı.

Dr. Kaitlin Staudt presents "The England in My Mind: Halide Edip Adıvar's English Journalism and the Bloomsbury Group"

Dr. Kaitlin Staudt (Auburn University, ABD) davetli konuşmacı olarak katıldığı ve çevrimiçi ortamda gerçekleştirilen seminerde, Halip Edip Adıvar'ın İngiltere hakkında yazdığı Türkçe köşe yazıları ile Türkiye hakkında İngiliz gazetelerinde yayımladığı yazılarını tanıttı. Eş zamanlı olarak, İngiliz edebiyatı ve sanatında Modernizm akımını başlatan Bloomsbury Grubu'nun Türkiye ziyaretlerinden edindiği izlenimlerin sanatsal eleştirilerine yansımalarını tartıştı. Başta KÜN İDE öğrencilerinin katıldığı etkinlikte kurum dışından araştırmacılar da dinleyici olarak katıldı.

Baltic International Academy (Letonya) ile Erasmus+ Anlaşması Yapıldı

Letonya'nın Riga şehrinde bulunan Baltijas starptautiskĀ akadēmija (Baltic International Academy) ile bölümümüz Lisans, Yüksek Lisans ve Personel Hareketliliğini kapsayan Erasmus+ anlaşması yapıldı.

Prof. Dr. Thomas D. Horan ile Distopyanın Gelişimi: "The Historical and Literary Background of Dystopian Fiction"

Prof. Dr. Thomas D. Horan (The Citadel - The Military College of South Carolina, ABD) distopyaların tarihsel sürecini ve edebi gelişimini tanıttı. Ütopya, distopya, anti-ütopya gibi temel kavramları açıkladı ve bu sınıflandırmanın farklı bakış açılarından incelendiğinde farklı değerlendirmelere açık olduğunu belirtti. Platon'un Devlet eserinden Margaret Atwood'un Damızlık Kızın Öyküsü'ne kadar çeşitli örneklerle distopya türünün Batı edebiyatındaki seyrini tanıttı. 5 Kasım 2020 tarihinde Microsoft Teams üzerinden gerçekleştirilen etkinlikte, Kapadokya Üniversitesi İngiliz Dili ve Edebiyatı ve İngilizce Mütercim-Tercümanlık öğrencilerinin çoğunlukta olduğu katılımcıların arasında Türkiye, Brezilya ve İspanya'dan edebiyat alanında çalışan uzmanlar da yer aldı. 

Altyazı ve Konferans Çevirmeni Utku Yıldız ile Altyazı Çevirmenliği Üzerine Söyleşi

TRT 2 Film Altyazı Çevirmeni Utku Yıldız altyazı çevirmenliğini İDE öğrencilerine tanıttı.

Prof. Dr. Hande Seber'in Sunumuyla "Rönesans Döneminde Güzellik Anlayışı ve İngiliz Şiirine Yansımaları"

Hacettepe Üniversitesi İngiliz Dili ve Edebiyatı Bölümünde öğretim üyesi olan Prof. Dr. Hande SEBER'in davetli konuşmacı olarak katıldığı ve çevrimiçi gerçekleştirilen konferansta Rönesans döneminde Avrupa sanatında gözlemlenen güzellik anlayışı tanıtıldı. Prof. Dr. Seber, güzellik anlayışını Neo-Platonik düşünce içerisinde tartışırken aynı zamanda dönemin felsefi arka planını sundu. İtalya'dan doğan bu anlayışın, sone şiir geleneğini yansımalarını örneklendirdi ve bu güzellik anlayışının İngiliz edebiyatında nasıl yorumlandığını başta gelen İngiliz sone şairlerinden biri olan Shakespeare üzerinden örneklendirdi. 

Bölümümüz Öğretim Üyelerinin En Yeni Uluslararası Kitap Çalışması

Bölümümüz öğretim üyeleri Prof. Dr. Serpil Oppermann ve Dr. Öğr. Üyesi Sinan Akıllı'nın editörlüğünü yaptığı ekoeleştiri kuramı ve Türk kültürü/edebiyatı araştırmalarını kitap uzunluğunda bir çalışma olarak birleştiren ilk uluslararası akademik eser olan Turkish Ecocriticism: From Neolithic to Contemporary Timescapes okuyucuyla bulaştu. Türk kültürü, edebiyatı ve sanatında çevre, ekoloji, doğaya atfedilen değerlerin, algıların ve değişimlerin izini süren bu kitapta Neolitik çağdan günümüze kadar gelen bir keşif sunulur. Türkiye'nin jeo-sosyal ve ekokültürel anlatılarının birbiriyle ilişkileri, tarihsel bağlamları ve çoktürlü öykülerinin içerisinde incelenir. 

Bölüm öğretim üyelerimizin öncülüğünde Türkiye'nin ilk çevreci beşeri bilimler dergisi yayımlandı

Türkiye'nin ilk ve tek Çevreci Beşeri Bilimler Merkezine İngiliz Dili ve Edebiyatı Bölümü öğretim üyelerinin katkılarıyla ev sahipliği yapan Üniversitemiz, ülkemizin ilk ve tek çevreci beşeri bilimler dergisini yayımladı. Yayın dili İngilizce olan dergide, farklı disiplinlerden ve birçoğu dünya çapında tanınan akademisyenlerin oluşturduğu danışma kurulu ile Ecocene dergisi kısa sürede tüm dünyadan ilgi topladı.  Bölümümüz öğretim üyeleri Prof. Dr. Serpil Oppermann ve Dr. Öğr. Üyesi Sinan Akıllı ile İzlanda Üniversitesinden Prof. Dr. Steven Hartman'ın baş editörlüğünü yürüttüğü derginin ilk özel sayısı açık erişimde okuyuculara sunuldu.

İngiliz Dili ve Edebiyatı Okusan Ne Olur Okumasan Ne Olur?

Bölüm Başkanımız Dr. Öğr. Üyesi Sinan Akıllı üniversite adayları için bölümün avantajlarını ve dezavantajlarını tanıttı.

Üniversite Adayları için Seyirlik Ders: İngiliz Popüler Edebiyatı ve Kültürü

İngiliz Dili ve Edebiyatı Bölüm Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Sinan Akıllı, üniversite adayları için seyirlik İDE dersi sundu. 19. yüzyılın son dönemini kapsayan geç Viktorya dönemi edebiyatından örneklerle popüler macera anlatılarının İngiliz sömürgecilik ideolojisiyle ilişkisini anlattığı dersinde Dr. Akıllı, Indiana Jones gibi popüler karakterlerin kaynağı olan emperyal İngiliz edebiyatının 19. yüzyılda hızla artan roman okuryazarlığı ile ilişkisini yorumladı. Dinleyicilerin soru ya da yorumlarını eşzamanlı paylaşabildiği uzaktan öğretim sistemi sayesinde interaktif sınıf ortamında örnek bir İDE popüler kültür-edebiyat dersi yapıldı. 

Koronavirüsün Ardındaki İnsanmerkezci Hikâyemiz

Dr.Öğr.Üyesi Ekin Gündüz Özdemirci anlatıyor

Kapadokya'da İngiliz Dili ve Edebiyatı okumanının farkı

Son bilgiyi önceleme hedefiyle Kapadokya Üniversitesi, İngiliz Dili ve Edebiyatı öğrencilerine yenilikçi bir eğitim-öğretim programı sunar. Bu hedefin ışığında, Türkiye'de yalnızca Kapadokya Üniversitesinin İngiliz Dili ve Edebiyatı lisans bölümünde insansonrası çalışmalar dersi vardır. Güncel beşeri bilim teorilerini ve hayvan çalışmalarını da içeren bu dersi yalnızca okuyup tartışarak değil, aynı zamanda deneyimleyerek öğrenmeye imkan sağlayan Binicilik Eğitimi ile öğrencilerimiz Kapadokya'nın dillere destan atlarıyla tanışır. 

Dr.Sibel Dinçel ile Orta Çağ'dan Rönesans'a İngiliz Tiyatrosu

TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi İngiliz Dili ve Edebiyatı Bölümünden Dr. Öğr. Üyesi M. Sibel Dinçel, "Orta Çağ'dan Rönesans'a İngiliz Tiyatrosu ve Laisizm" adlı konuşmasında İngiliz tiyatrosunun Kilise etkisinden adım adım bağımsızlaşmasıyla gelen laikleşme sürecini öğrencilerimize tanıttı. Laikleşmenin; tiyatro eserlerindeki tematik, sosyal ve teknik unsurları nasıl etkilediğini örneklendirdi. Sosyo-politik düzlemde evrimleşen temalar ve mesajların yanı sıra tiyatronun nasıl "yüksek sanat" olma yoluna girdiğini anlattı. 

Öğrencilerimiz ile 6.Batı Kültürü ve Edebiyatları Araştırmaları Sempozyumu'na katıldık

Pamukkale Üniversitesi , Erciyes Üniversitesi ve Nevşehir Hacı Bektaş Üniversitesi  tarafından düzenlenen “6. Uluslararası Batı Kültürü ve Edebiyatları Araştırmaları Sempozyumu”na İngiliz Dili ve Edebiyatı Bölümü Hazırlık Sınıfı öğrencilerimiz ile katıldık. Öğrenciler, Kapadokya Üniversitesinden katılarak sempozyumda bildiri sunan hocalarının yanı sıra diğer katılımcı akademisyenlerin konuşmalarını dinledi.

Çevreci Beşeri Bilimler Merkezi Müdürümüz Uluslararası Kültür Araştırmaları Sempozyumunda

Kapadokya Üniversitesi Çevreci Beşeri Bilimler Merkezi Müdürü Prof. Dr. Serpil Oppermann, Ege Üniversitesi 17. Uluslararası Kültür Araştırmaları Sempozyumu (17th International Cultural Studies Symposium) programı dahilinde 9 Mayıs 2019'da "The Emergence of the Postnatural in Anthropocene" başlıklı konuşmasını sundu. Sempozyumun ana konuşmacılardan birisi olan Oppermann, ÇBBM'nin amaçlarını ve çalışmalarını tanıttı. Merkezimiz, Türkiye'nin ilk ve tek Çevreci Beşeri Bilimler Merkezi olmasından dolayı dinleyiciler tarafından ilgi ve takdir topladı. 

İDE Film Günlerinde – "Ex Machina" İzlendi

27 Mart 2019 akşamı izlediğimiz Ex Machina (2014) filmi, insanın kendi ürettiği varlık ya da nesneye duyduğu aşkın hayranlık ile varoluşsal zayıflığını irdeleyen ve Antik Batı mitolojisinin önemli kaynaklarından olan Pygmalion ve Galatea miti ile teknolojinin doruk noktası olabilecek yapay zeka fikrini harmanlar. Modern çağın odak noktalarından biri olan yapay zeka tartışmasını sorgularken insan ve robot-insan varlıklarının etkileşimini konu alır. Yapay zekayı bilim etiği bağlamında değerlendirmek için çarpıcı bir örnek sergiler ve seyirciyi tartışmaya dahil eder. Ayrıca akademide yenilikçi bir alan olan ve İDE bölümü programı dahilinde olan insansonrası çalışmaların irdelediği olgulardan biri olan teknoloji ile insanın, felsefik boyutta yeniden konumlandırıldığı tartışmalara dahil edilen bir film olma özelliğini de taşır.

Kapadokya Uluslararası Konferansa Ev Sahipliği Yaptı

İngiliz Dili ve Edebiyatı bölümü ile Çevreci Beşeri Bilimler Merkezi’nin ortaklaşa yürüttüğü ve 7-8 Mart 2019’da gerçekleştirilen uluslararası konferansta insan ve doğa ilişkileri çalışmaları tartışıldı. İnsanın doğa üzerinde egemenlik hakkı olduğuna inandığı ve içinde bulunduğumuz Antroposen çağda, yalnızca akademik çalışmaların ya da bilimsel araştırmaların yeterli olmadığı aşikar. Dünya üzerindeki tüm insanlar, çevre adaletinin önemini kavramak ve bunu yaşamı şekillendiren etmenlerden biri haline getirmek zorundadır. İnsan merkezli düşünmenin yıkıcı etkilerine en büyük sebep ve sonuçlarının kurbanlarından yalnızca biri olduğumuz bu dönemde, felsefi ve deneyimsel yeniliklerin tartışılması amacıyla 5 ülkeden ve farklı alanlarda uzmanlaşmış 23 konuşmacıyı ağırladık. Çevre adaletinin felsefik alt yapısının yanı sıra edebiyat, resim, sinema, tarih, coğrafya ve uluslararası kalkınma projeleri gibi çeşitli alanlardan örnekler, katılımcı konuşmacılar tarafından sunuldu. Evrensel ve bütüncül hedefler ile daha iyi bir dünyaya hazırlanmak için yapmamız gereken daha çok şey var elbette. Bu konferans, bu önemli hedefin ufak bir adımı olsa da tıpkı ünlü İngiliz yazar Jeanette Winterson’ın dediği gibi “zaman ve uzayda kendini arayan bu küçük mavi gezegene merhamet” etmeyi öğrenmeliyiz.

Dr. Roberta Biasillo'dan "Yazılmayan Göçler" Söyleşisi

İsveç Royal Institute of Technology üniversitesinde çevreci tarih yazımı projesinde bir araştırmacı olan Dr. Roberta Biasillo, 5 Mart 2019’da üniversitemizde, iklim değişikliği kaynaklı göç ve toplumsal sonuçlarını anlattı. İklim değişikliği ile tarih ve coğrafyayı bütünleştiren CLISEL projesi dahilinde yapılan çalışmaları tanıtan Dr. Biasillo, Uluslararası İlişkiler Bölümü ile İngiliz Dili ve Edebiyatı Bölümü akademisyenlerine ve öğrencilerine bu ve benzer uluslararası çalışmalar hakkında farkındalık kazandırdı. Çevreci Beşeri Bilimler Merkezi’nin disiplinler arası çalışmalarından biri olan bu sunumda, Dr. Biasillo alışılagelmiş tarih yazımında bu göçlerin yer almadığını vurguladı ve yeni nesil araştırmacıları alternatif çalışmalar yürütmeleri için teşvik etti.

İDE öğrencileri Meksika Yerli Edebiyatı ile Tanıştı

İDE öğrencileri, 5 Mart 2019’da bölümümüzün Erasmus anlaşması bulunan üniversitelerden biri olan İspanya Leon Üniversitesi’nden konuğumuz Doç.Dr. Imelda Martin Junquera moderatörlüğündeki çalıştaya katıldı. Avrupa kıtasının dışına çıkıp dünyanın farklı bölgelerinden insanların edebi öykülerini incelediğimiz bu etkinlikte, Meksika yerlilerinin kültürel izini sürdük. İngiliz sömürgecilik dönemi ve sonrasında yazılan edebi eserleri kapsayan İDE bölümü programı için bu, yeni bir dünyayla tanışmak gibiydi. Bu kez, İspanyol ve Amerikan sömürgeciliğini ve sonrasını inceleyerek evrenselin içindeki yerele inip farklı bir bakış açısı geliştirdik.

İDE Film Günlerinde "King Arthur" İzlendi

İngiliz edebiyatının yerli kaynakları arasında önemli bir yere sahip olan Kral Arthur efsanesi, başta Orta Çağ edebiyatı olmak üzere her dönemi etkilemiştir. Adaletin ve cesaretin simgesi Kral Arthur, Antoine Fuqua yönetmenliğindeki filmde son dönem arkeolojik bulgularla farklı bir bakış açısıyla anlatılır. İDE bölümü programında derinlemesine incelen bu efsaneyi 6 Şubat 2019 akşamı bir de ekranda izledik ve efsanelerin toplumsal mirasa bıraktığı izleri tartıştık.

Prof. Dr. Geralde Maclean Kapadokya Üniversitesinde Konuştu

Erken modern dönem Osmanlı-İngiliz ilişkileri konusunda dünyaca bilindik bir uzman olan Emeritus Prof.Dr. Gerald Maclean (University of Exeter) davetli konuşmacı olarak 9 Ekim 2018'de Kapadokya Üniversitesi'ndeydi. Gerald Maclean, Kapadokya Üniversitesi öğrencilerine Osmanlı topraklarındaki İngiliz gezginlerin anekdotlarını anlattı.  Erken modern dönemde Osmanlı İmparatorluğu topraklarını ziyaret etmiş İngilizlerin özellikle at sırtında seyahatleri esnasındaki gözlemlerine dayanan seyahat metinleri üzerinden yorumlamalar yaptı. Özellikle de İDE öğrencilerinin seyahat edebiyatı türündeki eserlerin kuramsal yorumlama biçimleri hakkında bilgi edinmesini sağladı. Maclean, edebiyat ve kültür çalışmalarında milli kimlikler ve Doğu-Batı ilişkileri gibi konuların incelenmesine örnek teşkil eden konuşmasındada öğrencilerin ilgili terim ve kavramlarla tanışmalarını sağladı. 

Atlar, Evliya Çelebi ve İngiliz-Osmanlı ilişkileri Söyleşisi Düzenlendi

Osmanlı-İngiliz ilişkileri hakkındaki çalışmalarını eleştirel hayvan çalışmaları kuramları ile birlikte ele alarak özellikle de Evliya Çelebi Seyahatnamesi üzerine uzmanlaşmış ve İngiltere ve A.B.D.'de bu konu hakkında önemli yayınlar üretmiş olan Prof.Dr. Donna Landry (University of Kent) 10 Ekim 2018 günü davetli konuşmacı olarak aramızdaydı. Prof. Dr. Landry, Evliya Çelebi'nin eserinde Osmanlı-Türk, Macar, Avusturyalı gibi farklı kimlikleri nasıl bu toplumların atlarla ve atçılık kültürü ile ilişkileri bağlamında kurguladığını çok sayıda metin örnekleriyle anlattı. Özellikle de İDE bölümü öğrencilerinin edebiyat eserlerindeki insan-hayvan ilişkilerinin güncel çevreci beşeri bilimler ve insansonrası kuramlar ışığında nasıl ele alınıp irdelenebileceği konusunda içgörü geliştirmelerine çok önemli katkı sağladı. Ayrıca edebiyat ve kültür çalışmalarında milli kimlikler ve Doğu-Batı ilişkileri gibi konuların incelenmesine de örnek teşkil eden konuşmada öğrencilerin ilgili terim ve kavramlarla da tanışmaları sağlandı.

Bölüm Başkanımız Doç. Dr. Sinan Akıllı Endonezya'da ders verdi

Üniversitemizin, Endonezya Airlangga Üniversitesi (Universitas Airlangga) ile imzalamış olduğu akademik iş birliği anlaşmaları kapsamında, bölüm başkanımız Doç. Dr. Sinan Akıllı davetli konuşmacı olarak Endonezya’da ders verdi. Endonezya’nın diğer bir yükseköğretim kurumu ve Airlangga Üniversitesi’nin organizasyon ortağı olan Bali’deki Warmadewa Üniversitesi kampüsünde yapılan etkinlikte, Doç. Dr. Sinan Akıllı “Beşerî Bilimlerde Çevreci Dönüş: Güncel Durum ve Gelecekteki Potansiyeller” başlıklı semineri verdi.

Öğrencilerimiz South Dakota Üniversitesinden Gelen Öğrenciler ile Kapadokya'yı Keşfetti

Bölümümüz öğrencileri 27-29 Mayıs 2022 tarihlerinde South Dakota Üniversitesinden gelen öğretim üyeleri ve öğrencilere mihmandarlık yaptı.

Bölüm Başkanımız Dr. Öğr. Üyesi Sinan Akıllı, öğrenci adaylarına İngiliz Dili ve Edebiyatı bölümünü tanıttı

Üniversitemiz ile kurumsal işbirliği protokolü olan Deniz Pınar Dil Okulları ev sahipliğinde, 16 Nisan 2022 tarihinde Ankara'da 300 kadar lise öğrencisinin katılımıyla ortak YKS Dil Semineri düzenlendi, üniversitemiz ve bölümlerimiz üniversite adaylarına tanıtıldı.

Bölümümüz öğretim üyelerinden Dr.Öğr.Üyesi M.Sibel Dinçel, Selçuk Üniversitesine konuk oluyor

"Kültür Bağlamında Edebiyat ve Çeviri" başlıklı webinar hakkında bilgi edinmek için Selçuk Üniversitesi web sayfasını ziyaret ediniz.

Dr.Öğr.Üyesi Emrah Atasoy, Marmara Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi "XIV. Bilim ve Kültür Günleri"nde

Marmara Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi tarafından yapılacak olan XIV. Bilim ve Kültür Günleri etkinlikleri 05-09 Nisan 2021 tarihleri arasında Üniversite Youtube kanalında

Porto Üniversitesi ile (Portekiz) ile Erasmus+ Anlaşması Yapıldı

Portekiz'in Porto şehrinde bulunan Porto Üniversitesi ile bölümümüz arasında Erasmus+ anlaşması yapıldı.

Bölümümüz Dr.Öğr.Üyesi Emrah Atasoy, Osmaniye Korkut Ata Üniversitesinin düzenlediği "OKUDELL-Talks Sömestr Seminerleri"ne konuk oldu

Dr.Öğr. Üyesi Barış Ağır'ın moderatörlüğünde İngiliz edebiyatının farklı türlerini tanıtan konuşmaların yer aldığı ve çevrim içi gerçekleştirilen programda Dr.Öğr.Üyesi Emrah Atasoy; spekülatif edebiyat, distopya ve ütopyalar hakkında bilgi verdi.

Jesuit University Ignatianum (Polonya) ile Erasmus+ Anlaşması Yapıldı

Polonya'nın Krakow şehrinde bulunan Jesuit University Ignatianum ile bölümümüz Lisans, Yüksek Lisans ve Personel Hareketliliğini kapsayan Erasmus+ anlaşması yapıldı.

Robin Hood Filmi Üzerine Tartışmalar

Öğrencilerimiz ile Orta Çağ İngiliz halk edebiyatı kahramanı Robin Hood'u 2010 yapımı Robin Hood filmi üzerinden inceledik. Karakterin yaşadığı varsayılan coğrafi bölgeyi ve dönemin sosyo-politik arka planını tartıştık.

Adam Mickiewicz University (Polonya) ile Erasmus+ Anlaşması Yapıldı

Polonya'nın Poznan şehrinde bulunan Adam Mickiewicz University ile bölümümüz Lisans, Yüksek Lisans ve Personel Hareketliliğini kapsayan Erasmus+ anlaşması yapıldı.

Dışişleri Bakanlığında Kariyer Olanakları

Dışişleri Bakanlığı Tercüme Dairesi Başkanı Büyükelçi Vehbi Esgel Etensel’in katılımıyla "Dışişleri Bakanlığında Kariyer Olanakları" başlıklı etkinliği çevrimiçi olarak düzenlendi. Büyükelçi Vehbi Esgel Etensel, Dışişleri Bakanlığında istihdam koşulları, Tercüme Dairesi Başkanlığı ve ülkemizin yurt dışındaki temsilciliklerinde staj olanakları ve Tercüme Dairesi Başkanlığının çalışmaları hakkında video konferans yoluyla sunum yaparak katılımcılara bilgi aktardı. Etensel sunumunda, genel kültürü geliştirmenin, ulusal ve uluslararası gündemi takip etmenin ve İngilizce dışında başka bir dile daha hâkim olmanın önemi üzerinde durdu.

Prof. Dr. Gülşen Sayın ile İrlanda Tiyatrosuna Bakış: "J. M. Synge’s Influence on Contemporary Irish Dramatists"

Doğuş Üniversitesinden Prof. Dr. Gülşen Sayın, İrlandalı tiyatro yazarı J.M. Synge'in çağdaş İrlandalı yazarlar üzerindeki etkilerini tartıştı. İrlanda edebiyatında Kelt uyanışı diye bilinen dönemin önde gelen isimlerinden Synge'in diğer İrlandalı yazarlardan farkını ve İrlanda kırsal yaşamını toplumsal eleştirel bakış açısıyla tartışırken kendi yaşadığı dönemin ötesine taşınan edebi etkilerini tanıttı. 

Bölümümüz Öğretim Üyelerinden Prof. Dr. Serpil Oppermann Dünyanın En Etkili Bilim İnsanları Listesinde

Stanford Üniversitesinden John Ioannidis ve arkadaşları tarafından, Plos Biology dergisinde 16 Ekim 2020 tarihinde yayımlanan “Updated science-wide author databases of standardized citation indicators” (Bilim alanları bazında standartlaştırılmış atıf göstergeleri veritabanları güncellemesi) başlıklı çalışmada, yayın etkisi bakımından kendi alanlarında dünyada üst %2’lik grubu temsil eden bilim insanlarının listesi ilan edildi. Toplam 22 bilim alanı ve 176 alt-alan kategorilerinde yapılan çalışma sonucunda yayımlanan listede Türkiye’den çeşitli bilim alanlarından 857 akademisyen yer alırken, “Edebiyat Çalışmaları” alanında listedeki tek Türk akademisyen, Üniversitemiz İngiliz Dili ve Edebiyatı Bölümü öğretim üyesi ve Çevreci Beşeri Bilimler Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Serpil Oppermann oldu.

Dr. Pelin Kıvrak ile 21. yüzyılda göç ve kozmopolitanizm: "Representing Migration and Cosmopolitanism in the 21st Century"

Dr. Pelin Kıvrak (Harvard Üniversitesi, ABD)  edebiyat, sanat ve sinemada görünürlük kazanan göçmen deneyimleri üzerinden kozmopolitanlık kavramını tartıştı. Globalleşen dünyada, kozmopolitanlığın bir tercih olduğunu savunarak 21. yüzyıl göçmen ve toplum kimliği üzerinden örnekler sundu. Başta Kapadokya Üniversitesi İngiliz Dili ve Edebiyatı ile İngilizce Mütercim-Tercümanlık Bölümleri öğrencilerinin katıldığı etkinlikte, kurum dışından uzmanlar ve öğrenciler de dinleyici olarak katkı sağladı. 

Dr. Michael Pierse ile İrlanda İşçi Sınıfı Edebiyatı Üzerine: "An Overview of Irish Working-Class Writing"

Dr. Michael Pierse'ın (Queen's University Belfast, Kuzey İrlanda, Birleşik Krallık) konuşmacı olarak katıldığı konferans, çevrimiçi ortamda gerçekleştirildi. Dr. Pierse, diaspora ve politik kimlik üzerinden tanıttığı İrlanda işçi sınıfı yazınını Birleşik Krallık, İrlanda Cumhuriyeti ve Amerika Birleşik Devletleri ülkelerinin edebiyatları çerçevesinde değerlendirdi. Etkinliğin çevrimiçi ortamda gerçekleştirilmesi sayesinde yurt dışından ve yurt içinden kurum dışı dinleyiciler de katıldı.

İrem Uzunhasanoğlu ile "Edebiyat Çevirmenliği Üzerine"

Yazar ve çevirmen İrem Uzunhasanoğlu'nun konuşmacı olarak konuk olduğu etkinlik, çevrimiçi ortamda gerçekleştirildi. Edebiyat eğitimi almış olmanın çevirmenlikte ne tür avantajlar sağladığını anlatan Uzunhasanoğlu, profesyonel çevirmenliğin farklı yönlerini tanıttı. William Shakespeare ve Virginia Woolf gibi önde gelen İngiliz edebiyatı yazarlarını çevirirken yaşadığı sorunları ve uyguladığı çözümleri tartıştı. 

Dr. Bircan Nizamoğlu ile Çağdaş Lirik Şiire Bakış: "Individual Suffering in Contemporary Lyric Poetry"

Dr. Bircan Nizamoğlu'nun (Freie Universität Berlin, Almanya) konuşmacı olarak yer aldığı konferans, çevrimiçi ortamda gerçekleştirildi. Ünlü İngiliz şair Ted Hughes'un şiirlerini inceleyen Dr. Nizamoğlu, acı çekmenin birey üzerindeki psikolojik ve fizyolojik etkilerini şiir analizi üzerinden tartıştı. Etkinliğe, başta Kapadokya Üniversitesi İngiliz Dili ve Edebiyatı öğrencileri olmak üzere kurum dışından uzmanlar, öğrenciler ve araştırmacılar da dinleyici olarak katıldı.

Dr. Emre Saral ile "Kraliçe Victoria Döneminde Osmanlı - Britanya İlişkileri"

Dr. Emre Saral (Hacettepe Üniversitesi Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Enstitüsü), 19. yüzyıl Osmanlı-Britanya ilişkilerini tanıttı. 1847 İrlanda patates kıtlığı sırasında Osmanlı Devleti'nden İrlanda'ya gönderilen yardıma atfen bugün hala popüler kültür öğelerinde bile gözlemlenen İrlanda-Türkiye dosluğu imajının kökenini tartıştı. Osmanlının Batılılaşma süreci dahilinde ve Rusya'ya karşı denge politikası kurma amacıyla, Sultan Abdülaziz'in Kraliçe Viktorya'yı ziyaretinden anekdotlar sundu. 19. yüzyılın son yıllarında değişen politikalar ile İngiliz siyasi dünyasında ve kamuoyunda oluşturulan Osmanlı karşıtlığını da tartışarak 19.yüzyıl boyunca gelişen ve değişen Osmanlı-Britanya ilişkilerini anlattı.

Dr. Öğr. Üyesi Emrah Atasoy Doğuş Üniversitesi Youtube kanalına konuk oldu

Bölümümüz Dr. Öğr. Üyesi Emrah Atasoy, İstanbul Doğuş Üniversitesi İngiliz Dili ve Edebiyatı Bölümü ev sahipliğinde, “Spekülatif Edebiyatta Pandemi Teması” üzerine konuştu.

Yüksek Lisans Uzaktan Seyirlik Dersler "İngiliz Dili ve Edebiyatı"

İngiliz Dili ve Edebiyatı A.B.D. Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Sinan AKILLI, seyirlik yüksek lisans dersi sundu. Kapadokya Üniversitesi uzaktan öğretim sistemi üzerinden çevrimiçi gerçekleştirilen derste, İngiliz Dili ve Edebiyatı alanında lisansüstü eğitim almak isteyen ve alana ilgi duyanların kayıt yaptırarak katıldığı derste Akıllı aynı zamanda alanda lisansüstü eğitimle ilgili soruları da yanıtladı.

Merkezimiz, UNESCO-MOST/BRIDGES Sürdürülebilirlik Bilimi Koalisyonu Kuruluş Çalıştayı’na ev sahipliği yaptı

UNESCO – Sosyal Dönüşüm Yönetimi (MOST) Programı bünyesinde yeni bir program başlatılması için yapılan kuruluş çalıştaylarının sonuncusu Türkiye’nin ilk ve tek Çevreci Beşeri Bilimler Merkezini kuran Kapadokya Üniversitesinin ev sahipliğinde gerçekleşti. 6-7 Temmuz 2020 tarihlerinde Kapadokya Üniversitesinde yapılması planlanan çalıştay, pandemi nedeniyle aynı tarihte çevrimiçi platformda gerçekleştirildi. Çalıştayda, farklı ülkelerde bulunan ve sürdürülebilirlik alanında çalışan çeşitli kurum, kuruluş ve çevreci beşeri bilimler topluluklarından yaklaşık 50 katılımcı yer aldı.

Çevreci Beşeri Bilimler Merkezimiz “Yedinci Kıta” temalı16. İstanbul Bienali'nde

16. İstanbul Bienali’nde bu kez insan faaliyetlerinin yeryüzündeki olumsuz ve kalıcı etkilerinden en gözle görüleni olan plastik atık kirlenmesi ele alındı. “Yedinci Kıta” başlığı da Pasifik Okyanusu’nda bulunan ve neredeyse ayrı bir kıta büyüklüğündeki plastik atık yığınından esinlenerek seçilmiş. Temel kuruluş amacı, acil müdahale gerektiren böylesi ekolojik hasarlara ve yeryüzünün karşı karşıya kaldığı ekolojik temelli etik ve toplumsal sorunlara yeni bakış açıları sunmak olan üniversitemizin Çevreci Beşeri Bilimler Merkezi de Fransız filozof Patrick Degeorges’un yapacağı bir konuşma ile bu organizasyonda yer aldı. 16. İstanbul Bienali’nde bu kez insan faaliyetlerinin yeryüzündeki olumsuz ve kalıcı etkilerinden en gözle görüleni olan plastik atık kirlenmesi ele alındı. “Yedinci Kıta” başlığı da Pasifik Okyanusu’nda bulunan ve neredeyse ayrı bir kıta büyüklüğündeki plastik atık yığınından esinlenerek seçilmiş. Temel kuruluş amacı, acil müdahale gerektiren böylesi ekolojik hasarlara ve yeryüzünün karşı karşıya kaldığı ekolojik temelli etik ve toplumsal sorunlara yeni bakış açıları sunmak olan üniversitemizin Çevreci Beşeri Bilimler Merkezi de Fransız filozof Patrick Degeorges’un yapacağı bir konuşma ile bu organizasyonda yer aldı. 

Bölüm Başkanımız Sinan Akıllı TRT2 "Hayat Sanat" programında

"Hayat Sanat" programının 16.İstanbul Bienali bölümüne Hocamız Sinan Akıllı konuk oldu.

Çevreci Beşeri Bilimler Merkezimiz UNESCO'da Türkiye'yi Temsil Etti

Üniversitemiz 11-12 Haziran 2019 tarihlerinde Paris’teki UNESCO Genel Merkezinde yapılacak uluslararası çalıştayda Türkiye’yi temsil etti. Birleşmiş Milletlerin 2030 Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri ve UNESCO’nun başlattığı çalışmalar kapsamında 11-12 Haziran 2019 tarihlerinde Paris’te gerçekleştirilen çalıştaya, Ekim 2018'de Türkiye’nin ilk ve tek Çevreci Beşeri Bilimler Merkezini kurmuş olan üniversitemiz de uluslararası koalisyon çalışmalarına davet edildi. Çalıştaya üniversitemizi temsilen Çevreci Beşeri Bilimler Merkezi Yönetim Kurulu üyesi Dr. Öğr. Üyesi Sinan Akıllı katıldı. Türkiye’den yalnızca Kapadokya Üniversitesinin katıldığı çalıştaya UNESCO yöneticileri ve UNESCO Kürsü başkanlarının yanı sıra diğer kurucu ortak kurumların temsilcileri ve farklı ülkelerden davetliler katıldı.

Bölüm Başkanımız Sinan Akıllı'nın yazarlarından biri olduğu "Equestrian Cultures" kitabı çıktı

Chicago Üniversitesi Yayınları tarafından yayımlanan ve 'modernleşme' sürecinde at ve insan ilişkilerini inceleyen Equestrian Cultures, disiplinlerarası bakış açısıyla farklı alanlarda uzmanlaşmış akademisyen ve araştırmacıların yazdığı bölümlerden oluşan bir çalışmadır. Kitapta "The Agency and the Matter of the Dead Horse in the Victorian Novel” başlıklı bölümün yazarı Sinan Akıllı, Viktorya dönemi İngiliz romanlarında 'ölü' atların anlatıdaki rolünü tartışır. Çağdaş beşeri ve doğa bilimleri felsefeleri ile zenginleştirdiği analizleri ile İngiliz tarihinin en görkemli döneminde olgunlaşan İngiliz romanlarını farklı ve yenilikçi bir bakış açısıyla inceler. 

Kapadokya Üniversitesi Çevreci Beşeri Bilimler Merkezi kuruldu

Bireyi birey, toplumu toplum yapan unsurlar çok çeşitliyken düşünce ve deneyimleri sanat ile yoğurup dile getiren edebiyatın diğer alanlardan soyutlanarak çalışılması mümkün değildir. Bu düşünceyle Türkiye’nin en yenilikçi edebiyat programını sunan Kapadokya Üniversitesi İngiliz Dili ve Edebiyatı Bölümü, öğrencileriyle yalnızca en eski bilgiyi değil, en yeniyi de paylaşma çabasındadır. Öyle ki geçmişte birbirlerinden ayırdığımız bilgi türleri, bugün yeniden bütünleştirilmeye çalışılmaktadır- tıpkı insan ve doğa ilişkileri gibi… İşte bu sebeple İDE programı, Türkiye’nin ilk ve tek Çevreci Beşeri Bilimler Merkezini kurmanın büyük mutluluğunu yaşar. Herkese açık etkinlik programlarıyla ÇBBM, hem ulusal hem de uluslararası düşünürleri ve akademisyenleri Kapadokya’da ağırlayacak ve tüm dünya için adil düşünmenin yollarını arayacaktır. Peki bu merkezin amacı nedir? En basit haliyle; Dünya gezegeninin dününü, bugününü ve geleceğini incelemek; insan ve insan olmayan varlıkları adil ve eşitlikçi bakış açısıyla yorumlamak ve tüm bunları yaparken edebiyat, sanat ve bilimi karşılıklı etkileşimleriyle malzeme edinmek… Dahası, gök ile yerin birlikte güzelleştiği Kapadokya’nın ilham perileri bu merkezin en kadim üyeleridir. Tüm bu çabaları anlatan sözün özünü Aşık Veysel’e bırakalım: “Ne var ise sende bende, aynı varlık her bedende.”

Yedi Kıtayı Gezen Pat Morrow Kapadokya'da

İDE bölümü ile Çevreci Beşeri Bilimler Merkezi Pat ve Baiba Morrow’u Kapadokya’da ağırlamaktan onur duyar! Pat Morrow, dünyanın yedi kıtasındaki en yüksek zirvenin hepsine birden tırmanmış ilk insandır. Beyond Everest: Quest for the Seven Summits (Everest’in Ötesi: Yedi Zirve Serüveni) başlıklı kitabında bu sıradışı öyküsünü anlatır. Baiba Morrow ise macera muhabirliğine katkıları ile bilinmektedir. Bu konuşmada, retro Kodachrome film fotoğraf tekniği ile geliştirilmiş egzotik görseller sunan Pat Morrow, dünya gezegeninin derinliklerinin zarif şekillerini, kıvrımlarını ve cezbedici güzelliklerini, Kapadokya’nın ilham verici yer şekilleri manzarasında 1 Şubat 2019 akşamı bizlere izletti. "Tao Kanyonu" ifadesi aslında Amerika kıtasındaki çöllerde bulunan ve göz alıcı kaya şekillerine sahip 30 kanyonun gizemli derinliklerini anlatmak için kullanılan takma bir isimdir. Morrow'un öyküsü, kendisinin 1975 yılında bir ekiple birlikte bu kanyonların hiç bilinmeyen zarafetlerini belgelemeye karar vermesiyle başlar. O dönemde ne kılavuz kitapları ne turlar ne de üzerinde çalışılabilecek uydu fotoğrafları vardı. Klasik keşif ruhu ve hiç kimsenin bilmediği yerleri bulma tutkusu ekibin ilkesi olmuştu. Bu serüvende çöl yüzeyinin altında gizli doğal heykellerden ve ışık oyunlarından oluşan nefes kesici bir dünya keşfettiler. Yayımladıkları fotoğrafların hiçbirisinin yerini adlandırmamayı ve konum bilgisini vermemeyi tercih ettiler. Bu fotoğrafların kendilerinin ifade ettiği anlamların, görenleri kendi büyülü, gizemli ve şiirsel düşünce dünyalarını bulmaya davet eder nitelikte olmasının sebebi de işte budur: İnsan doğada sessizlik ve bilgelikle var olur…

Ödüllü Yazardan "İngiliz Edebiyatı Öğrenciliğinden Yazarlığa Giden Yol" Söyleşisi

Günümüz Türk fantastik edebiyatının başlıca temsilcilerinden olan ödüllü yazar Murat Başekim, 15 Kasım 2018'de Kapadokya'da bizlerleydi.  Kendisinin İDE öğrenciliğinden yazarlık kariyerine geçişinde edindiği tecrübeleri özellikle de yazarlık kariyeri planlamak isteyen Kapadokyalılar ile paylaştı. Sadece teorik değil, yayınevleri ile iletişimde ve en genel yazarlık kariyeri planlamasında hangi pratik detaylara dikkat edilmesi gerektiğini anlattı. 

Antroposen Çağında Çevreci Beşeri Bilimler Söyleşisi Gerçekleştirildi

Çevreci Beşeri Bilimler Merkezi Müdürü, değerli hocamız Prof.Dr. Serpil Oppermann, Nevşehir Hacı Bektaşi Veli Üniversitesi, Kapadokya Üniversitesi ve Argos Kültür Sanat işbirliğinde 6 Eylül 2018’de gerçekleştirilen ve çağımızın sorunlu insan-merkezci bakış açısında, beşeri bilimlerin aynı zamanda nasıl çevreci olabileceğini anlattı. Çevre ve edebiyat etkileşimini inceleyen ekoeleştiri alanında uluslararası bilinirliğe sahip bir teorisyen olan Oppermann, doğaya duyarlı insan çalışmalarının tarihsel bir özetini sunmasının yanı sıra beşeri bilimlere yenilikçi bir felsefe getiren fikir insanlarını tanıttı.