Proje kapsamında Mustafapaşa Yerleşkemizde, Çevreci Beşeri Bilimler Merkezi ve KÜN Sürdürülebilirlik Komisyonu yetkilisi Bölüm Başkanımız Doç. Dr. Sinan Akıllı tarafından verilen "The Green Turn and Beyond at Cappadocia University" başlıklı seminer sonrasında katılımcılar, memnuniyetlerini ve üniversitemiz ile iş birliğini geliştirme taleplerini ilettiler.
Bölümümüz ve KÜN Çevreci Beşeri Bilimler Uygulama ve Araştırma Merkezi ev sahipliğinde İkinci Uluslararası Çevreci Beşeri Bilimler Konferansı: Eleştirel Hayvan ve Bitki Çalışmaları 16-18 Mayıs 2022 tarihlerinde gerçekleştirilecek
Kapadokya Lisansüstü Seminerleri 27.10.2021 tarihinde gerçekleşecek "Cli-Fi Today and Tomorrow" başlıklı seminer ile devam ediyor. Seminerin konuğu Nature's Confession adlı romanın yazarı JL Morin olacak. Seminer, Prof. Dr. Serpil Oppermann moderatörlüğünde, 27 Ekim 2021 Perşembe günü saat 19.00'da Zoom üzerinden çevrimiçi yayımlanacaktır.
Çeviri ve Edebiyat Topluluğu, yazar ve çevirmen Sevin Okyay'ın konuk olacağı "Çocuk Edebiyatı Çevirisi" konulu söyleşiye davet ediyor!
Dr. Emrah Atasoy will give a talk on worldbuilding in utopian and dystopian fiction, organized by the utopian cycle of the Jesuit University Ignatianum in Kraków.
Bölümümüz ile öğretim ve personel hareketliliği anlaşmaları bulunan uluslararası kurumların listesini buradan inceleyebilirsiniz.
Stefano Benni ve Dino Buzzatti gibi ünlü İtalyan yazarların eserlerini Türkçeye kazandıran Dr. Özge Parlak Temel (Hacettepe Üniversitesi) edebi eser çevirmenliğinin çeşitli yönlerini öğrencilerimize tanıttı. Çeviri yapmak için yalnızca dil bilmenin yeterli olmayacağını vurgulayan Dr. Parlak Temel, çevirmenin bireysel gelişiminin önemini kendi mesleki deneyimleri üzerinden tartıştı.
Dr. Kaitlin Staudt (Auburn University, ABD) davetli konuşmacı olarak katıldığı ve çevrimiçi ortamda gerçekleştirilen seminerde, Halip Edip Adıvar'ın İngiltere hakkında yazdığı Türkçe köşe yazıları ile Türkiye hakkında İngiliz gazetelerinde yayımladığı yazılarını tanıttı. Eş zamanlı olarak, İngiliz edebiyatı ve sanatında Modernizm akımını başlatan Bloomsbury Grubu'nun Türkiye ziyaretlerinden edindiği izlenimlerin sanatsal eleştirilerine yansımalarını tartıştı. Başta KÜN İDE öğrencilerinin katıldığı etkinlikte kurum dışından araştırmacılar da dinleyici olarak katıldı.
Letonya'nın Riga şehrinde bulunan Baltijas starptautiskĀ akadēmija (Baltic International Academy) ile bölümümüz Lisans, Yüksek Lisans ve Personel Hareketliliğini kapsayan Erasmus+ anlaşması yapıldı.
Prof. Dr. Thomas D. Horan (The Citadel - The Military College of South Carolina, ABD) distopyaların tarihsel sürecini ve edebi gelişimini tanıttı. Ütopya, distopya, anti-ütopya gibi temel kavramları açıkladı ve bu sınıflandırmanın farklı bakış açılarından incelendiğinde farklı değerlendirmelere açık olduğunu belirtti. Platon'un Devlet eserinden Margaret Atwood'un Damızlık Kızın Öyküsü'ne kadar çeşitli örneklerle distopya türünün Batı edebiyatındaki seyrini tanıttı. 5 Kasım 2020 tarihinde Microsoft Teams üzerinden gerçekleştirilen etkinlikte, Kapadokya Üniversitesi İngiliz Dili ve Edebiyatı ve İngilizce Mütercim-Tercümanlık öğrencilerinin çoğunlukta olduğu katılımcıların arasında Türkiye, Brezilya ve İspanya'dan edebiyat alanında çalışan uzmanlar da yer aldı.
TRT 2 Film Altyazı Çevirmeni Utku Yıldız altyazı çevirmenliğini İDE öğrencilerine tanıttı.
Hacettepe Üniversitesi İngiliz Dili ve Edebiyatı Bölümünde öğretim üyesi olan Prof. Dr. Hande SEBER'in davetli konuşmacı olarak katıldığı ve çevrimiçi gerçekleştirilen konferansta Rönesans döneminde Avrupa sanatında gözlemlenen güzellik anlayışı tanıtıldı. Prof. Dr. Seber, güzellik anlayışını Neo-Platonik düşünce içerisinde tartışırken aynı zamanda dönemin felsefi arka planını sundu. İtalya'dan doğan bu anlayışın, sone şiir geleneğini yansımalarını örneklendirdi ve bu güzellik anlayışının İngiliz edebiyatında nasıl yorumlandığını başta gelen İngiliz sone şairlerinden biri olan Shakespeare üzerinden örneklendirdi.
Bölümümüz öğretim üyeleri Prof. Dr. Serpil Oppermann ve Dr. Öğr. Üyesi Sinan Akıllı'nın editörlüğünü yaptığı ekoeleştiri kuramı ve Türk kültürü/edebiyatı araştırmalarını kitap uzunluğunda bir çalışma olarak birleştiren ilk uluslararası akademik eser olan Turkish Ecocriticism: From Neolithic to Contemporary Timescapes okuyucuyla bulaştu. Türk kültürü, edebiyatı ve sanatında çevre, ekoloji, doğaya atfedilen değerlerin, algıların ve değişimlerin izini süren bu kitapta Neolitik çağdan günümüze kadar gelen bir keşif sunulur. Türkiye'nin jeo-sosyal ve ekokültürel anlatılarının birbiriyle ilişkileri, tarihsel bağlamları ve çoktürlü öykülerinin içerisinde incelenir.
Türkiye'nin ilk ve tek Çevreci Beşeri Bilimler Merkezine İngiliz Dili ve Edebiyatı Bölümü öğretim üyelerinin katkılarıyla ev sahipliği yapan Üniversitemiz, ülkemizin ilk ve tek çevreci beşeri bilimler dergisini yayımladı. Yayın dili İngilizce olan dergide, farklı disiplinlerden ve birçoğu dünya çapında tanınan akademisyenlerin oluşturduğu danışma kurulu ile Ecocene dergisi kısa sürede tüm dünyadan ilgi topladı. Bölümümüz öğretim üyeleri Prof. Dr. Serpil Oppermann ve Dr. Öğr. Üyesi Sinan Akıllı ile İzlanda Üniversitesinden Prof. Dr. Steven Hartman'ın baş editörlüğünü yürüttüğü derginin ilk özel sayısı açık erişimde okuyuculara sunuldu.
Bölüm Başkanımız Dr. Öğr. Üyesi Sinan Akıllı üniversite adayları için bölümün avantajlarını ve dezavantajlarını tanıttı.
İngiliz Dili ve Edebiyatı Bölüm Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Sinan Akıllı, üniversite adayları için seyirlik İDE dersi sundu. 19. yüzyılın son dönemini kapsayan geç Viktorya dönemi edebiyatından örneklerle popüler macera anlatılarının İngiliz sömürgecilik ideolojisiyle ilişkisini anlattığı dersinde Dr. Akıllı, Indiana Jones gibi popüler karakterlerin kaynağı olan emperyal İngiliz edebiyatının 19. yüzyılda hızla artan roman okuryazarlığı ile ilişkisini yorumladı. Dinleyicilerin soru ya da yorumlarını eşzamanlı paylaşabildiği uzaktan öğretim sistemi sayesinde interaktif sınıf ortamında örnek bir İDE popüler kültür-edebiyat dersi yapıldı.
Dr.Öğr.Üyesi Ekin Gündüz Özdemirci anlatıyor
Son bilgiyi önceleme hedefiyle Kapadokya Üniversitesi, İngiliz Dili ve Edebiyatı öğrencilerine yenilikçi bir eğitim-öğretim programı sunar. Bu hedefin ışığında, Türkiye'de yalnızca Kapadokya Üniversitesinin İngiliz Dili ve Edebiyatı lisans bölümünde insansonrası çalışmalar dersi vardır. Güncel beşeri bilim teorilerini ve hayvan çalışmalarını da içeren bu dersi yalnızca okuyup tartışarak değil, aynı zamanda deneyimleyerek öğrenmeye imkan sağlayan Binicilik Eğitimi ile öğrencilerimiz Kapadokya'nın dillere destan atlarıyla tanışır.
TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi İngiliz Dili ve Edebiyatı Bölümünden Dr. Öğr. Üyesi M. Sibel Dinçel, "Orta Çağ'dan Rönesans'a İngiliz Tiyatrosu ve Laisizm" adlı konuşmasında İngiliz tiyatrosunun Kilise etkisinden adım adım bağımsızlaşmasıyla gelen laikleşme sürecini öğrencilerimize tanıttı. Laikleşmenin; tiyatro eserlerindeki tematik, sosyal ve teknik unsurları nasıl etkilediğini örneklendirdi. Sosyo-politik düzlemde evrimleşen temalar ve mesajların yanı sıra tiyatronun nasıl "yüksek sanat" olma yoluna girdiğini anlattı.
Pamukkale Üniversitesi , Erciyes Üniversitesi ve Nevşehir Hacı Bektaş Üniversitesi tarafından düzenlenen “6. Uluslararası Batı Kültürü ve Edebiyatları Araştırmaları Sempozyumu”na İngiliz Dili ve Edebiyatı Bölümü Hazırlık Sınıfı öğrencilerimiz ile katıldık. Öğrenciler, Kapadokya Üniversitesinden katılarak sempozyumda bildiri sunan hocalarının yanı sıra diğer katılımcı akademisyenlerin konuşmalarını dinledi.
Kapadokya Üniversitesi Çevreci Beşeri Bilimler Merkezi Müdürü Prof. Dr. Serpil Oppermann, Ege Üniversitesi 17. Uluslararası Kültür Araştırmaları Sempozyumu (17th International Cultural Studies Symposium) programı dahilinde 9 Mayıs 2019'da "The Emergence of the Postnatural in Anthropocene" başlıklı konuşmasını sundu. Sempozyumun ana konuşmacılardan birisi olan Oppermann, ÇBBM'nin amaçlarını ve çalışmalarını tanıttı. Merkezimiz, Türkiye'nin ilk ve tek Çevreci Beşeri Bilimler Merkezi olmasından dolayı dinleyiciler tarafından ilgi ve takdir topladı.
27 Mart 2019 akşamı izlediğimiz Ex Machina (2014) filmi, insanın kendi ürettiği varlık ya da nesneye duyduğu aşkın hayranlık ile varoluşsal zayıflığını irdeleyen ve Antik Batı mitolojisinin önemli kaynaklarından olan Pygmalion ve Galatea miti ile teknolojinin doruk noktası olabilecek yapay zeka fikrini harmanlar. Modern çağın odak noktalarından biri olan yapay zeka tartışmasını sorgularken insan ve robot-insan varlıklarının etkileşimini konu alır. Yapay zekayı bilim etiği bağlamında değerlendirmek için çarpıcı bir örnek sergiler ve seyirciyi tartışmaya dahil eder. Ayrıca akademide yenilikçi bir alan olan ve İDE bölümü programı dahilinde olan insansonrası çalışmaların irdelediği olgulardan biri olan teknoloji ile insanın, felsefik boyutta yeniden konumlandırıldığı tartışmalara dahil edilen bir film olma özelliğini de taşır.
İngiliz Dili ve Edebiyatı bölümü ile Çevreci Beşeri Bilimler Merkezi’nin ortaklaşa yürüttüğü ve 7-8 Mart 2019’da gerçekleştirilen uluslararası konferansta insan ve doğa ilişkileri çalışmaları tartışıldı. İnsanın doğa üzerinde egemenlik hakkı olduğuna inandığı ve içinde bulunduğumuz Antroposen çağda, yalnızca akademik çalışmaların ya da bilimsel araştırmaların yeterli olmadığı aşikar. Dünya üzerindeki tüm insanlar, çevre adaletinin önemini kavramak ve bunu yaşamı şekillendiren etmenlerden biri haline getirmek zorundadır. İnsan merkezli düşünmenin yıkıcı etkilerine en büyük sebep ve sonuçlarının kurbanlarından yalnızca biri olduğumuz bu dönemde, felsefi ve deneyimsel yeniliklerin tartışılması amacıyla 5 ülkeden ve farklı alanlarda uzmanlaşmış 23 konuşmacıyı ağırladık. Çevre adaletinin felsefik alt yapısının yanı sıra edebiyat, resim, sinema, tarih, coğrafya ve uluslararası kalkınma projeleri gibi çeşitli alanlardan örnekler, katılımcı konuşmacılar tarafından sunuldu. Evrensel ve bütüncül hedefler ile daha iyi bir dünyaya hazırlanmak için yapmamız gereken daha çok şey var elbette. Bu konferans, bu önemli hedefin ufak bir adımı olsa da tıpkı ünlü İngiliz yazar Jeanette Winterson’ın dediği gibi “zaman ve uzayda kendini arayan bu küçük mavi gezegene merhamet” etmeyi öğrenmeliyiz.
İsveç Royal Institute of Technology üniversitesinde çevreci tarih yazımı projesinde bir araştırmacı olan Dr. Roberta Biasillo, 5 Mart 2019’da üniversitemizde, iklim değişikliği kaynaklı göç ve toplumsal sonuçlarını anlattı. İklim değişikliği ile tarih ve coğrafyayı bütünleştiren CLISEL projesi dahilinde yapılan çalışmaları tanıtan Dr. Biasillo, Uluslararası İlişkiler Bölümü ile İngiliz Dili ve Edebiyatı Bölümü akademisyenlerine ve öğrencilerine bu ve benzer uluslararası çalışmalar hakkında farkındalık kazandırdı. Çevreci Beşeri Bilimler Merkezi’nin disiplinler arası çalışmalarından biri olan bu sunumda, Dr. Biasillo alışılagelmiş tarih yazımında bu göçlerin yer almadığını vurguladı ve yeni nesil araştırmacıları alternatif çalışmalar yürütmeleri için teşvik etti.
İDE öğrencileri, 5 Mart 2019’da bölümümüzün Erasmus anlaşması bulunan üniversitelerden biri olan İspanya Leon Üniversitesi’nden konuğumuz Doç.Dr. Imelda Martin Junquera moderatörlüğündeki çalıştaya katıldı. Avrupa kıtasının dışına çıkıp dünyanın farklı bölgelerinden insanların edebi öykülerini incelediğimiz bu etkinlikte, Meksika yerlilerinin kültürel izini sürdük. İngiliz sömürgecilik dönemi ve sonrasında yazılan edebi eserleri kapsayan İDE bölümü programı için bu, yeni bir dünyayla tanışmak gibiydi. Bu kez, İspanyol ve Amerikan sömürgeciliğini ve sonrasını inceleyerek evrenselin içindeki yerele inip farklı bir bakış açısı geliştirdik.
İngiliz edebiyatının yerli kaynakları arasında önemli bir yere sahip olan Kral Arthur efsanesi, başta Orta Çağ edebiyatı olmak üzere her dönemi etkilemiştir. Adaletin ve cesaretin simgesi Kral Arthur, Antoine Fuqua yönetmenliğindeki filmde son dönem arkeolojik bulgularla farklı bir bakış açısıyla anlatılır. İDE bölümü programında derinlemesine incelen bu efsaneyi 6 Şubat 2019 akşamı bir de ekranda izledik ve efsanelerin toplumsal mirasa bıraktığı izleri tartıştık.
Erken modern dönem Osmanlı-İngiliz ilişkileri konusunda dünyaca bilindik bir uzman olan Emeritus Prof.Dr. Gerald Maclean (University of Exeter) davetli konuşmacı olarak 9 Ekim 2018'de Kapadokya Üniversitesi'ndeydi. Gerald Maclean, Kapadokya Üniversitesi öğrencilerine Osmanlı topraklarındaki İngiliz gezginlerin anekdotlarını anlattı. Erken modern dönemde Osmanlı İmparatorluğu topraklarını ziyaret etmiş İngilizlerin özellikle at sırtında seyahatleri esnasındaki gözlemlerine dayanan seyahat metinleri üzerinden yorumlamalar yaptı. Özellikle de İDE öğrencilerinin seyahat edebiyatı türündeki eserlerin kuramsal yorumlama biçimleri hakkında bilgi edinmesini sağladı. Maclean, edebiyat ve kültür çalışmalarında milli kimlikler ve Doğu-Batı ilişkileri gibi konuların incelenmesine örnek teşkil eden konuşmasındada öğrencilerin ilgili terim ve kavramlarla tanışmalarını sağladı.
Osmanlı-İngiliz ilişkileri hakkındaki çalışmalarını eleştirel hayvan çalışmaları kuramları ile birlikte ele alarak özellikle de Evliya Çelebi Seyahatnamesi üzerine uzmanlaşmış ve İngiltere ve A.B.D.'de bu konu hakkında önemli yayınlar üretmiş olan Prof.Dr. Donna Landry (University of Kent) 10 Ekim 2018 günü davetli konuşmacı olarak aramızdaydı. Prof. Dr. Landry, Evliya Çelebi'nin eserinde Osmanlı-Türk, Macar, Avusturyalı gibi farklı kimlikleri nasıl bu toplumların atlarla ve atçılık kültürü ile ilişkileri bağlamında kurguladığını çok sayıda metin örnekleriyle anlattı. Özellikle de İDE bölümü öğrencilerinin edebiyat eserlerindeki insan-hayvan ilişkilerinin güncel çevreci beşeri bilimler ve insansonrası kuramlar ışığında nasıl ele alınıp irdelenebileceği konusunda içgörü geliştirmelerine çok önemli katkı sağladı. Ayrıca edebiyat ve kültür çalışmalarında milli kimlikler ve Doğu-Batı ilişkileri gibi konuların incelenmesine de örnek teşkil eden konuşmada öğrencilerin ilgili terim ve kavramlarla da tanışmaları sağlandı.