İleri Seviye Pastacılık Dersinde Çıkan Ürünler

Gastronomi ve Mutfak Sanatları bölümümüzün 3. sınıf öğrencileri İleri Seviye Pastacılık dersinde muhteşem ürünler çıkarmaya devam etmektedir.

Bağışıklık Sistemi ve Sağlıklı Beslenme İçin Yiyecek Tavsiyeleri

“Covid 19” salgınına bağlı olarak şu günlerde hepimiz tamamen evlerimizde kendi hazırladığımız yemeklerle besleniyoruz ve daha sağlıklı beslenmeye dikkat ediyoruz. Devamı için tıklayınız.

Koronavirüs’e Karşı Mutfakta Hijyen

Son günlerde Dünya olarak zorlu bir salgınla mücadele etmekteyiz. Bu zorlu süreçte sadece ülkeleri yönetenlerin değil bütün insanların gerekli tedbirleri alması gerekmektedir. Bu yazıda Koronavirüsler hakkında bilgi verilerek mutfakta dikkat etmemiz gereken genel hijyen kurallarına değinilmiştir. Detaylı bilgi için tıklayınız.

Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. Hamdi Doğan ve Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu Otel, Lokanta ve İkram Hizmetleri Bölümü Aşçılık Programı öğretim üyeleri Otel, Lokanta ve İkram Hizmetleri Bölüm Başkanı Öğr. Gör. Hicran Ayasun, Dr. Öğr. Üyesi Betül Çetin, Öğr. Gör. Dilek Yaprak Uslu, Öğr. Gör. İsa Serhan Cihangir ve Öğr. Gör. Şinasi Özmen'i üniversitemizde ağırladık.

"Zevk ve neşe içinde yenen şeyler en kolay hazmolunurlar." Montaigne

"Güzel bir yemek yemeden iyi düşünebilen, sevebilen ya da iyi bir uyku çekebilen kimseyi tanımadım." Virginia Woolf

Kapadokya Üniversitesi | Mix Kayseri Sokak Lezzetleri Festivali

Kapadokya Üniversitesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü Kayseri MİX'de sokak lezzetleri festivalinde

COVID-19 Salgını Sonrası Ülkemizde Yeme İçme Trendlerinde Oluşabilecek Değişiklikler

İnsanın varoluşundan son anına kadar yürütmek zorunda olduğu en önemli yaşamsal ihtiyacı “Beslenme”nin ülkemizde toplum tarafından en sevilen eylem olan yemek yemenin, teknolojik gelişmeler neticesinde sosyal medya ile adeta tüm dünya mutfaklarını görüp, tanıma imkanına ulaştı. Devamı için tıklayınız.

Kapadokya’nın Genç Şefleri GastroAntalya’dan Madalyalarla Döndüler

Üniversitemiz öğrencileri Antalya’da düzenlenen Antalya Uluslararası Gastronomi Festivali’nden 16 madalya ile döndü. Ulusal Üniversiteler Arası Aşçılık Şampiyonası, İstanbul Gastronomi Festivali, Alanya Altın Kepçe Yemek Yarışması ve Kapadokya Yemek Yarışması gibi bugüne kadar düzenlenen birçok yarışmada ve festivalde 50’den fazla madalya kazanarak gastronomi alanında başarılarıyla anılan üniversitemiz, geleneğini bu yıl da devam ettirdi. Üniversitemizin Uçhisar Sanat Yerleşkesinde eğitim gören Aşçılık programı ile Gastronomi ve Mutfak Sanatları bölümü öğrencilerimiz, 21-24 Kasım 2019 tarihlerinde Antalya EXPO Fuar Merkezi’nde 25’ten fazla ülkenin, 4.000 katılımcının yer aldığı “Antalya Uluslararası Gastronomi Festivali” kapsamında düzenlenen yarışmalara katılarak, 7 kategoride 3 Altın, 4 Gümüş ve 9 Bronz olmak üzere toplam 16 madalya kazandılar. Festivale, Aşçılık programı ile Gastronomi ve Mutfak Sanatları bölümü öğretim görevlilerimiz Melih İçigen ve Dorukan Boyacı önderliğinde katılan Alkım Can Aşşık, Ata Toprak Tan, Atakan Özen, Ayberk Girişit, Furkan Gözelce, Hazal Gök ve Ümit Can Demi’den oluşan öğrenci ekibi tatlı, makarna ve ana yemek kategorilerinde altın madalya, pizza ve yılın en iyi üniversitesi kategorisinde gümüş, balık tabağı, yılın altın şefi ve kapalı kutu kategorilerinde ise bronz madalya alarak Nevşehir’e döndü.

Osmanlı Mutfağını Dünyaya Tanıtan Şef Yunus Emre Akkor

Üniversitemizde, Ödüllü Şef Yunus Emre Akkor’un katılımıyla “Gelenekten Evrensele Osmanlı Mutfağı” konulu söyleşi düzenlendi. Yemek kitapları Nobel’i olarak bilinen Gourmand Yemek Kitapları Ödülleri’nde en iyi yemek kitabı ödülü alarak adını duyuran ve sayısız ülkede Osmanlı Mutfağı ile ilgili sunumlar hazırlayan Şef Yunus Emre Akkor’un üniversitemizin Uçhisar Yerleşkesinde düzenlenen söyleşisine Gastronomi ve Mutfak Sanatları, Aşçılık ile Beslenme ve Diyetetik programı öğrencilerimiz yoğun ilgi gösterirken, bölgedeki işletmelerde çalışan şefler de katılım sağladı. Her meslekte olduğu gibi aşçılıkta da bir fark yaratmak gerektiğini vurgulayarak konferansının ilk kısmında genç şef adaylarına tavsiyelerde bulunan Yunus Emre Akkor, “Yolun başında olan şeflere önerilerim; öncelikle kendi kültürünüzü iyi bilin çünkü bir insan kendi kültürünü bilmezse meslek grubu içerisinde sıradan birisi olarak kalır. Yaptığınız işin geleneğini bilmiyorsanız ve bununla ilgili bir çalışma prensibiniz yoksa evrenselden bir medet ummayın” şeklinde konuştuktan sonra geleneksel Osmanlı mutfağı üzerine çeşitli bilgiler paylaştı. Osmanlı mutfağını var edenlerin Nevşehirli aşçılar olduğunu vurgulayan Şef Akkor, “Osmanlı Sarayının gerçek aşçıları Nevşehirli’dir. Bu aşçılar Damat İbrahim Paşa sayesinde saraya alınmış ve yüzyıllar boyunca Nevşehir’den saraya aşçı olarak gitmişlerdir. 1870’li yıllara gelindiğinde yeniçerilerle iş birliği yaptılar diye saraydan kovulana kadar Osmanlı’nın aşçılarının hepsi Nevşehirli aşçılardı. Yani aslında siz şu anda, Osmanlı mutfağının tam kalbinde yetişiyorsunuz. O muhteşem dönemin aşçılarının yetiştiği Nevşehir’de bugün okumak bence muhteşem bir şey” şeklinde konuştu. Osmanlı mutfağının evrenselliğiyle ilgili de konuşan Akkor, “Bugün, Osmanlı İmparatorluğu’nun mutfağından bahsetmemek yahut bu mutfağı devam ettiren bir toplum olarak bizim mutfağımızın dünyadaki en iyi mutfaklar arasında sayılmaması bana çok komik geliyor. Bizler böylesine kıymetli bir mirasın üstünde nefes alıyor ve yemek yapıyoruz. Eğer bunu bilmezsek, bu gücü görmezsek, burada yapılanları anlamaya çalışmazsak mesleki hayatlarımızda farkındalık yaratamayız. Nasıl ki kimse Japon’dan iyi suşi, İtalyan’dan iyi risottoyu ve pizzayı yapamazsa bu dünyada kimse bizden iyi kuru fasulye yapamaz ve helva kavuramaz. Çünkü her ülkenin ve mutfağın kendine özgü bir tarzı vardır. Bunu bir başkasının öğrenmesiyle, o kültürden birinin yapması arasında bir farklılık vardır. Yani söylemek istediğim şu ki, sizi yıldızlaştıracak olan kendi mutfak kültürünüze sahip çıkmak ve o yolda ilerlemektir” dedi. Konferansın sonunda öğrencilerin sorularını cevaplayan Akkor, daha sonra kitaplarını imzaladı.

Tanışma Etkinliği

Gastronomi ve Mutfak Sanatları bölümü ve Aşçılık programlarının Tanışma Etkinliği yapıldı. Öğrenciler kendi hazırladıkları ürünleri etkinlikte sundular. Ardından karaoke yaparak eğlendiler. Öğrencilerimize başarılı bir yıl diliyoruz.

"Yaşam bizim için meçhuldür. Bilebildiğimiz tek şey, bu dünyaya yemek ve olabildiğince uzun yaşamak için geldiğimiz..." Richard Bach

Ekmek ve Pasta Yapım Teknikleri

''Yemek yapmak sanatların en güzeli ve kusursuzudur. Beş duyumuzu birden harekete geçirir, hatta bir duyumuzu daha uyandırır - elimizden geleni ortaya koyma ihtiyacımızı. En sevdiğim tedavi budur.'' Paulo Coelho

Pastane

Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü öğrencilerimizle bölüm pastanesinde

Gastronomi ve Mutfak Sanatları Programı

Harika bir şef olmak istiyorsanız harika şeflerle çalışmak zorundasınız