Üniversitemiz ve Ergenlik ve Gençlik Araştırmaları Derneği iş birliğiyle düzenlenen, uluslararası katılımcıların yer aldığı, ‘Değişen Dünyada Ergen ve Genç Olmak’ temalı II. Uluslararası Ergenlik ve Gençlik Araştırmaları Kongresi başladı. Kongre, 6-8 Eylül tarihleri arasında Mustafapaşa’da yapıldı.
Ebeveynler çocuklarla doğal afet hakkında nasıl konuşmalı? Çocuk Gelişimi Uygulama ve Araştırma Merkez Müdürümüz Öğr. Gör. Cansu Bozer'in hazırlamış olduğu çalışmaya ulaşmak için tıklayınız.
Psikoloji Bölümü Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Zekeriya Temircan'ın moderatörlüğünde Prof. Dr. Bora Baskak'ın konuşmacı olduğu çevrimiçi seminerde psikoz hastaları ile sağlıklı iletişim kurulmasının yolları aktarılmıştır.
2021-2022 Bahar Dönemi kapanış etkinliğinde Psikoloji Bölümü 1.2. ve 3. sınıf öğrencilerimiz dönem boyunca derslerde gerçekleştirdikleri canlandırma, role-playing uygulamalarını tekrar sahneleyerek bölüm öğrencilerimiz ve öğretim üyelerimize sunmuşlardır. Aynı zamanda dönem içerisinde gerçekleştirilen öğrenci araştırmalarının sunumları gerçekleştrilmiştir. Psikoloji bölümü laboratuvarının açılışının duyurulduğu etkinlikte öğrencilerimiz Asch deneyini gerçekleştirerek bulgularını sunmuşlardır. Son olarak bu yıl bölümümüzün ilk mezunları olacak 4.sınıf öğrencilerimizin mezuniyetleri duyurulmuş ve tebrik edilmiştir.
Dr. Bahar Köse Karaca, psikoloji öğrencilerinin klinik alandaki lisansüstü eğitim süreci ile klinik uygulamalarda şema terapi yaklaşımına ilişkin sorularını yanıtladı. Aynı zamanda terapötik ilişki kapsamında terapist ve danışan ilişkisi, klinisyen olarak çalışma pratikleri ve gerekliliklerine ilişkin bilgi ve deneyim paylaşımında bulunmuştur.
Prof. Dr. Nermin Çelen'in gerçekleştirdiği Her Yönüyle Gençlik adlı seminerde gençlik ve ergenliğin tanımı yapıldıktan sonra bu dönem farklı kuramlar perspektifinden değerlendirildi. Ayrıca, bu dönemde ortaya çıkması olası mental tanılar(yeme bozuklukları) ve ortaya çıkan sosyal sorunlar(zorbalık ve siber zorbalık) anlatıldı.
Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Bora Baskak, Psikoloji Bölümü ve diğer bölüm öğrencilerinin ve öğretim elemanlarının katılımları ile '' Peki Ya Gündelik Hayatta Nörobiyoloji Ne İşime Yarayacak? konulu seminerini vermiştir. Hem hocamıza hem de tüm katılımcılarımıza teşekkür ederiz.
Prof. Dr. İsmet Çok ve Dr. Öğretim Üyesi Zekeriya Temircan, Nevşehir Denetimli Serbestlik Müdürlüğü tarafından düzenlenen madde bağımlılığı seminerinde ''Yeni Nesil Psikoaktif Maddeler'' sunumunu gerçekleştirmiştir.
Kapadokya Üniversitesi Psikoloji Bölüm Koordinatörü Prof. Dr. Müge Artar'ın moderatörlüğünde Başkent Üniversitesi Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bölümü öğretim üyelerinden Prof. Dr. Figen Çok, ''Yetişkinliğe Geçiş '' adlı seminerinde yaşam boyu gelişim perspektifinden beliren yetişkinlik kavramı üzerine konuşmasını gerçekleştirmiştir.
Kapadokya Üniversitesi Psikoloji Bölümü öğretim üyelerinden Bölüm Başkanı Dr. Öğretim Üyesi Zekeriya Temircan ve Dr. Öğr. Üyesi Fazilet Canbolat, Nevşehir Denetimli Serbestlik Müdürlüğünde madde bağımlılığı üzerine seminerlerini gerçekleştirmiştir.
Kapadokya Üniversitesi Psikoloji Bölümü Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Ferihan Tanrıkut, konuşmacı olduğu seminerde şiddet davranışı ile ilişkili nöro-biyolojik süreçler ve bu alanda yapılmış çok sayıda araştırma bulgularını aktarmıştır.
Kapadokya Üniversitesi, üniversite adayları için Kapadokya'da ders deneyimi yaşatıyor. Üniversite öncesi hayalindeki meslek hakkında bilgi almak, merak ettiklerini hocalarımıza sormak isteyen liseli öğrencilere yönelik hazırlanan “Kapadokya'da Ders Deneyimi” etkinliği, farklı ders konularıyla öğrenci adayları ile buluştu. Beşeri Bilimler Fakültesi Psikoloji Bölüm Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Ferihan Tanrıkut ''Psikoloji ve Beyin'' konulu seminerini gerçekleştirmiştir.
Eğitimci, TV programcısı, yazar ve sosyolog Polat Doğru'nun konuk konuşmacı olduğu söyleşide ülkemizde psikoloji alanında önemli bilim insanlarından olan ve yakın zamanda kaybettiğimiz Prof. Dr. Doğan Cüceloğlu' nu anma etkinliği gerçekleştirilmiştir.
Klinik Psikolog Dr. Çiğdem Kudiaki, psikolojinin alt alanlarından olan klinik psikoloji ve uygulamalarına ilişkin bilgilerini aktardığı söyleşide klinik psikoloji alanında çalışan uzman psikologların eğitim süreçlerini, görev tanımlarını ve mesleki pratiklerine dair ayrıntılı bilgiler paylaşmıştır.
Psikolojik Danışman Dr. Fatma Kırımlı Taşkın, çift terapisi pratiklerinde boşanma sürecine ilişkin kurumsal yaklaşımlara değinmiştir. Bunlarla birlikte boşanma sürecini kültürel bir bakış açısıyla değerlendiren vaka örneklerini tartışmıştır.
Bölümümüz öğretim üyelerinden Dr. Öğr. Üyesi Melis Çelik Ok'un moderatörlüğünde Düzce Üniversitesi, Psikoloji Bölümünde öğretim üyesi olarak görev yapan Dr. Öğr. Üyesi Fatma Yaşın Tekizoğlu ile yapılan konferansta toplumsal cinsiyet rolleri temelinde erkeklik kavramı üzerine konuşulmuştur. Erkekliğin kırılganlığı ile saldırganlık, şiddet arasındaki ilişki tartışılmıştır.
Nişantaşı Üniversitesi Psikoloji Bölümünde öğretim üyesi olarak görev yapan Doç.Dr. Devran Tan Çamurla terapi, çamurun ‘’dokunma’’ komponenti ile psikanalitik temelli yaklaşımı birleştirerek geçmiş olumsuz veya travmatik yaşantıların ve duyguların sözel olmayan iletişim yoluyla sözel bir hale gelmesine olanak sağlayan bir terapi olduğunu aktarmıştır. Çevrimiçi olarak gerçekleştirilen seminerde çamurla terapi yapılan çalışmalardan bahsedilerek psikanalitik yaklaşımlı formülasyon ve yorumla ile terapi sürecinin nasıl işlediği anlatılacak, entegrasyonun iyileştirici etkisinden bahsetmiştir.
Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi, Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı ve Hastalıkları A.B.D. öğretim üyesi Doç. Dr. Gülin Evinç’ in çevrimiçi olarak gerçekleştirdiği seminerinde çocuk ihmali, istismarı ve türleri hakkında bilgiler vermiştir. Çocuk ihmal ve istismarının gelişimsel süreçler ve psikolojik sağlık üzerindeki etkilerine değinmiştir. Bu alanda çalışan bir uzman olarak tecrübelerini paylaşmış konuya dair farkındalığın altını çizmiştir.
Dr. Psikolojik Danışman Fatma Kırımlı Taşkın, ergenlik dönemi ve aile ilişkilerinin özellikleri üzerine gerçekleştirdiği çevrimiçi seminerinde ergen-anne ve baba arasında sağlıklı iletişim biçimleri hakkında bilgi vermiştir. Bunun yanı sıra üniversite öğrencilerinin ebeveynleriyle yaşadığı ilişkisel güçlükleri ele almış ve bu konuda katılımcı öğrencilerin sorularını yanıtlamıştır.
Psikolog Tuna Kadıoğlu ve Psikolog Esra Ece Taşkın’ın konuşmacı olarak gerçekleştirdiği çevrimiçi söyleşide psikoloji öğrencilerinin lisansüstü eğitim, başvuru ve kabul süreçleri, yurtdışında lisansüstü eğitim, kariyer fırsatları hakkında sorularını yanıtladılar. Psikolog Tuna Kadıoğlu, psikoterapi yaklaşımları, uygulamaları ve çalışma alanları hakkında deneyimlerini paylaşımında bulundu.
Psikolog Ceren Pakman, bölümümüz işbirliği ile davetli konuşmacı olarak katıldığı çevrimiçi gerçekleştirilen seminerde bireysel özellikler, kişilik kavramı ve özgünlüğü üzerine bilgilerini paylaştı.
Bölümümüz öğretim üyelerinden Dr. Öğr. Üyesi Melis Çelik Ok Kapadokya Üniversitesi Youtube kanalında gerçekleştirdiği canlı yayında insanı anlamak söyleminden yola çıkarak psikoloji bilimini, kendi uzmanlık alanı olan sosyal psikolojinin yanında klinik, bilişsel, gelişim, adli, sağlık, endüstri-örgüt ve deneysel olmak üzere psikolojinin çeşitli alt alanlarını tanıtmış aynı zamanda bölümümüz eğitim programı hakkında bilgi vermiştir. Mezuniyet sonrası alınan unvan, kariyer imkanları ve iş alanlarını aktarmıştır.
Dr. Öğr. Üyesi Ferihan TANRIKUT Psikoloji Bölümü aday öğrencilerine yönelik olarak uzaktan öğretim sistemi üzerinden gerçekleştirilen “Kün 101: Seyirlik Dersler: Psikolojiye Giriş” dersinde, Psikoloji bilimi ve alt alanları, akademik araştırma alanları, unvan, kariyer imkanlarının yanında bölümümüzün eğitim ve ayrıcalıkları hakkında ayrıntılı bilgi vermiştir.
Bölüm Başkanımız Dr. Öğr. Üyesi Ferihan TANRIKUT, üç ayrı oturum olmak üzere gerçekleştirdiği online seminerde Dünya Sağlık Örgütü’nün Covid-19 virüsü nedeniyle pandemi ilan etmesinin ardından ülkemizin de salgına karşı başlattığı tedbirlerle kısıtlanan fiziksel yaşam, eğitim ve iş alanında değişen rutinlerimizin psikolojik sağlığımız üzerindeki etkisini ele almıştır. Enfeksiyonu önlemek adına yaşamımıza yeni giren temizlik ve sosyal mesafe kurallarına uyumda psikolojik sağlığımızın rolü ve bu yeni rutinlerin etkisini ele almıştır. Enfeksiyona yakalanmaya dair kaygılarımız ile hem kendimiz hem de sevdiklerimizin sağlığı hakkında endişelerimizle baş edebilmemize yardımcı olacak kas gevşetme ve nefes alma egzersizlerinin işlevi ve uygulama adımlarından bahsederek ev içi etkili zaman geçirmenin önemini vurgulamıştır. Bu süreçte ev içi günlük rutinlerin oluşturulmasının kaygı ve korkularla baş etmedeki önemini aktarmıştır.
ODTÜ Psikoloji Bölümü Öğretim Üyesi ve AYNA Klinik Psikoloji Destek Ünitesi Yöneticisi Prof. Dr. Faruk Gençöz, Psikoloji bölümü öğrencilerimize yönelik düzenlenen "Psikanalizde Ne Çalışılır?" başlıklı konferansa konuşmacı olarak katılarak öğrencilerimizin aklındaki soruları cevaplandırdı.
Üniversitemiz öğrencileri Dünya Psikoloji Günü etkinlikleri kapsamında hafta sonu Ürgüp ilçe merkezinde çeşitli etkinlikler düzenledi. Pusula Psikoloji Topluluğu üyesi öğrenciler Ürgüp ilçe meydanında ve Ürgüp Belediyesi Turgut Özal Kültür Merkezinde çeşitli etkinlikler düzenleyerek Ürgüp halkıyla hem eğlendi hem de onlara ücretsiz danışmanlık hizmeti verdi.
Beyin Farkındalığı Haftası 2019 etkinlikleri kapsamında üniversitemiz Psikoloji Bölümü öğrencileri, beyin sağlığına dikkat çekmek için Ürgüp ilçe merkezinde çeşitli çalışmalar yaptı. Beyinde yeni yolaklar oluşması için kaldırımda geri geri yürüyen öğrencilerimiz, ayrıca halkı bilgilendirmek amacıyla broşür dağıttı
Psikoloji Bölüm Başkanı Dr. Öğretim Üyesi Ferihan Tanrıkut tarafından çocuk yetiştirme sanatı hakkında kaleme alınan "Sevgi ve Disiplin" makalesi için tıklayınız.
Üniversitemiz Psikoloji Bölüm Başkanı Ferihan Tanrıkut, eğitimde işbirliği protokolü yaptığımız Ürgüp Tesan Fen Lisesi öğretmen ve öğrenci velilerine "Genç Beyni ve Başarıda Doğru Bilinen Yanlışlar" konulu seminer verdi.