Abdulkerim Akyol, (İstihdam ve Yetenek Kazanımı Müdürü) Fatih Ergin, (Teknik İstihdam Şefi) Zülal Seval Uslu, (Uzman) Yakup Koray Çetin, (Uzman Yardımcısı) Uğur Girgin, (Uzman Yardımcısı) konuklarımızın katılımı ile Öğretim Görevlisi Ramazan Temel moderatörlüğünde Oktay Sinan Konferans Salonunda "Uçak Bakımında Kariyer" etkinliğimiz öğrencilerimizn yoğun katılımı gerçekleşti.
Havacılık Söyleşi serisi Oktay Sinanoğlu Konferans Salonu'nda Türk Hava Yolları Hat Bakım Başkanlığı Hat Bakım Müdürlüğünde görevli Hüseyin Durgun'un katılımıyla Havacılık Elektrik ve Elektroniği 3 .sınıf öğrencilerimizden Mustafa Mert Tuncer'in moderatörlüğünde gerçekleşti. Değerli bilgi ve tecrübelerini bizlerle paylaştıkları için kıymetli misafirimize teşekkür ediyoruz.
"Hava Aracı Bakım Sektörü ve Son Dönem Gelişmeleri" konulu söyleşi Oktay Sinanoğlu Konferans Salonu'nda Pegasus Hava Yolları Ana Bakım İstasyonu Kıdemli Müdürü Atilla Okan Karaman ve Pegasus Hava Yolları Teknik Eğitim Müdürü Ferit Saitoğlu'nun katılımlarıyla üniversitemiz Öğr. Gör. Ramazan Temel moderatörlüğünde gerçekleşti. Değerli bilgi ve tecrübelerini bizlerle paylaştıkları için kıymetli misafirlerimize teşekkür ediyoruz.
"Hava Aracı Bakım Sektörü ve Son Dönem Gelişmeleri" konulu söyleşi Oktay Sinanoğlu Konferans Salonu'nda Ergin Esi (Pegasus Hava Yolları Teknik Eğitim Müdürü) ve Atilla Okan Karaman (Pegasus Hava Yolları Bakım Müdürü) katılımlarıyla gerçekleşti.
Üniversitemizin havacılık sektörünün önde gelen isimlerini ağırladığı Havacılık Sohbetleri Youtube canlı yayın programının konuğu, Avrupa Havacılık Emniyeti Ajansı (EASA) İcra Direktörü Patrick Ky oldu. Üniversitemizden Haydar Yalçın’ın moderatörlüğünde düzenlenen yayında, sivil havacılığın güncel durumu, zorlukları, oluşan fırsatlar ile bölgesel ve küresel konular konuşuldu. Yayını izlemek için tıklayınız.
Üniversitemiz Hezarfen Havacılık Topluluğu tarafından Microsoft Teams üzerinden gerçekleştirilen yayın; üniversitemiz Havacılık Elektrik ve Elektroniği bölümü öğrencilerimizden Mustafa Mert Tuncer moderatörlüğünde , Uçak Teknisyenleri Derneği Başkanı Necdet Aksaç'ın katılımıyla gerçekleştirildi. Etkinlikte gelişen ticari hava endüstrisi iş imkanı ve meslek konuları hakkında bilgiler verildi.
Üniversitemiz Hezarfen Havacılık Topluluğu, ödüllü Kağıt Uçak Yarışması düzenledi. Üniversitemiz Mustafapaşa Yerleşkesindeki yarışmada, öğrencilerimiz yaptıkları kağıt uçaklarla birbirleriyle yarıştılar. Uçak Gövde ve Motor Bakımı Bölümü 3’üncü sınıf öğrencimiz Alperen Eker, 27 metre uzaklığa gönderdiği uçağıyla yarışmada birinciliği elde ederken; Havacılık Yönetimi Bölümü öğrencimiz Bünyamin Kara 2’nci, Uçak Teknolojisi Programı öğrencisi Utku Bora Esen 3’üncü oldu. Yarışmaya katılan uçaklar, etkinlik esnasında müsvedde kağıtlardan yapıldı. Yapım sırasında kağıt dışında (tüm kesici, yapıştırıcı, ölçme aletleri vs.) hiçbir materyal kullandırılmadı.
Öğrencilerimiz teorik derslerin yanı sıra tam donanımlı atölyelerimizde ve eğitimde iş birliği yapılan SHY-145 onaylı hava aracı bakım kuruluşlarının (MyTechnic MRO) gerçek bakım ortamlarında uygulama eğitimleri almaktadır. Gerçek bakım ortamı eğitimleri sayesinde öğrencilerimiz, sektör uzmanları ile bir araya gelerek etkileşim kurmakta ve gerçek iş ortamında daha derin bir bakış açısı kazanabilmektedir. Gerçek bakım ortamı eğitimleri onuncu akademik yılda bir yıl süresince işbirliği protokolü yapılan myTECHNIC MRO TEKNİK SERVİS SAN. VE TİC. A.Ş’nin bakım tesislerinde gerçekleştirilmektedir. Bölüm öğrencileri myTECHNIC MRO TEKNİK SERVİS SAN. VE TİC. A.Ş. İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı istasyonunda yardımcı teknisyen olarak görev almakta mesleki ve teknik açıdan elde edilen teorik ve pratik bilgileri gerçek bakım ortamında uygulama fırsatı bulmaktadır.
Üniversitemiz Hezarfen Havacılık Topluluğu tarafından düzenlenen söyleşi, Üniversitemiz hocalarından Dr. Öğr. Üyesi Rıfat Benveniste'nin katılımıyla gerçekleştirildi. Üniversitemiz öğrencileri söyleşi sayesinde merak ettiği sorulara cevap bulabildi.
Üniversitemiz Uçak Gövde ve Motor Bakımı Bölümü 3’üncü sınıf öğrencilerimiz, Atölye Uygulamaları kapsamında model uçaklar yaptılar. Pandemi koşulları dikkate alınarak iki ayrı grup halinde yapılan atölye çalışmalarında, 24 öğrencimizin katılımı ile ‘telemaster’ tipi altı adet model uçak yapıldı. Üniversitemiz Öğr. Gör. Emin Tugay Kekeç gözetiminde yapılan uygulama dersi sonunda öğrencilerimiz, yaptıkları model uçakları Ürgüp’te gökyüzüne uçurdular. Uygulama dersi ile ilgili konuşan Öğr. Gör. Emin Tugay Kekeç, “Havacılık bölümlerimizde uygulama eğitimlerine büyük önem veriyoruz. Öğrencilerimizin atölye faaliyetleri içerisinde modern teknoloji alanı olarak benimsenen İHA (İnsansız Hava Aracı) konularında altyapı kazanmaları ve bu alana bir adım daha yaklaşmaları için çalışmalar yapmaktayız. Bu amaçla öğrencilerimiz kendi emekleri ile planlı ve ölçekli model uçak üretimini öğrenmektedir. Ayrıca model uçak ve İHA uçuşları konusunda da öğrencilerimize gerekli desteği sunmaktayız.” diye konuştu. İzlemek için tıklayınız...
Teknisyenler Gününe özel yayınımız Öğr. Gör. Ramazan Temel moderatörlüğünde 24 Mayıs Pazartesi günü saat 19:00'da Microsoft Teams üzerinden yapılacaktır. Konuklar ise mezunlarımızdan; Abdulkadir Tunçerdem (THY Teknik A.Ş.), Mustafa Çağlar (THY Teknik A.Ş.), Burç Oral (Türk Motor Sanayi (TEC)), Rahman Bayram (Pegasus Teknik), Cüneyt Fıçı (Pegasus Teknik) olacaktır.
Havacılık Sohbetleri: Küresel Havacılık İçin ANC ve Covid-19
Havacılık Sohbetleri'nin konukları, ICAO Hava Seyrüsefer Komisyonu Başkanı Nabil Naoumi ve Büyükelçi ICAO Daimi Temsilcisi Suat Hayri Aka oldu. Yayın, Haydar Yalçın moderatörlüğünde 5 Mayıs Çarşamba günü saat 20:00'da canlı olarak Youtube kanalımızda gerçekleşti. İzlemek için tıklayınız...
Havacılık Sohbetleri'nin konuğu Büyükelçi, ICAO Daimi Temsilcisi Suat Hayri Aka. Yayın, Haydar Yalçın moderatörlüğünde 6 Nisan Salı günü saat 20:00'da canlı olarak Youtube kanalımızda. Katılmak için tıklayınız...
Üniversitemizin 16-18 Mart 2021 tarihlerinde düzenleceği “Future and Emerging Technologies in Aviation” (Havacılıkta Gelecek ve Gelişen Teknolojiler) başlıklı uluslararası çalıştayı başladı. Çalıştayın açılış programına T.C. Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, Sivil Havacılık Genel Müdürü Prof. Dr. Kemal Yüksek, Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Hasan Ali Karasar katıldı. Açılış programının moderatörlüğünü ise Üniversitemiz Havacılık Elektrik ve Elektroniği Bölüm Başkanı ve İHA Araştırma Merkezi Müdürü Dr. Öğr. Üyesi Rıfat Benveniste yaptı. T.C. Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu açılış konuşmasında, üniversitelerle iş birliği yapmanın, vizyonlarını belirleyen adımlarda önemli bir yaklaşım olduğuna değinerek, “Mutlaka üniversitelerimizle iş birliği yaparak, onların akademik görüş ve bilgilerine başvurarak ilerliyoruz. Dahası, pek çok projemizin inşa süreçlerinde, şantiye ziyaretlerimizde, öğrenci arkadaşlarımızla bir arada oluyor bilgi ve fikir paylaşımında bulunuyoruz” dedi. Karaismailoğlu, “Dünyada ulaşamayacağımız yer kalmayacak’ dedik. Bu hedefimizi büyük oranda gerçekleştirdik. Bugün ülkemiz, özellikle de İstanbul, dünyanın en büyük küresel transit merkezlerinden biri haline gelmiş durumdadır” dedi.
10' dan fazla ülkeden konuşmacı ile ülkemizde ve dünyada havacılığa ışık tutacak "Future and Emerging Technologies in Aviation" (Havacılıkta Gelecek ve Gelişen Teknolojiler) başlıklı etkinlik, 16-18 Mart 2021 tarihlerinde Üniversitemiz Youtube kanalından canlı yayımlanacak. Detaylı bilgi için üniversitemiz internet sayfasını ziyaret edebilirsiniz.
Bölüm, program ve meslek tanıtım yayınlarımız, Uçak Teknisyenliği Programımız ile 28 Ocak Perşembe günü saat 17:00'da Üniversitemiz Öğr. Gör. Ramazan Temel'in katılımıyla gerçekleşti.Üniversite adaylarımız yayınlar sayesinde programlar/bölümler ve meslekler hakkında merak ettiği sorulara cevap bulabildi. Video için tıklayınız...
Üniversitemizin yeni yayın serisi “Havacılık Sohbetleri”nin ilk yayını, TUSAŞ (Türk Havacılık ve Uzay Sanayi Anonim Şirketi)’ın önde gelen isimleriyle yapıldı. Üniversitemiz tarafından yayımlanan “Havacılık Sohbetleri” Youtube canlı yayınına TUSAŞ İHA Sistemleri Gn. Md. Yrd. Ömer Yıldız ve TUSAŞ İHA Sistemleri Technical Fellow Erhan Solakoğlu katıldı. Programın moderatörlüğünü Üniversitemiz Dr. Öğr. Üyesi Rıfat Benveniste yaptı. Yayında, TUSAŞ’ın üretmekte olduğu ve gelecek için tasarlanan projeleri anlatıldı. Havacılık alanında günümüz gelişmelerinin, yerli üretimin ve teknolojilerinin yanı sıra, iş kollarının dağılımı ve havacılıkta personel gereksinimlerinde aranan şartlar, yayının öne çıkan başlıkları oldu.
İngiliz motor üreticisi Rolls-Royce, şirketin önümüzdeki aylarda resmi olarak açmayı planladığı en büyük kapalı havacılık test tesisinde ilk motor çalışmasını tamamladı. Şirket, Trent XWB motoruyla ilk çalışmasını 14 Ocak 2021'de Birleşik Krallık'ın Derby kentindeki bir test tesisi olan Testbed 80'de gerçekleştirdi. Büyük güçlü uçak motorlarını test etmek için tasarlanan devasa tesis, en gelişmiş test teknolojilerinden bazılarını içeriyor. Rolls-Royce'un yaptığı son açıklamaya göre , Testbed 80'in 7.500 metrekareyi kapsayan iç alanı, tesisi Premiership futbol sahasından (7.140 metrekare alan) daha büyük hale getiriyor. Testbed 80, Trent XWB ve Trent 1000 dahil olmak üzere bir dizi uçak motorunu test etmek için tasarlanmıştır. Ayrıca UltraFan göstericinin yanı sıra hibrit veya tamamen elektrikli uçuş sistemlerini test etme yeteneğine de sahip olacaktır. Yeni test tesisinin içindeki veri sistemleri, "saniyede 200.000 örneğe varan hızda en küçük titreşimleri bile" algılayan karmaşık bir sensör ağı kullanarak bir motordaki 10.000'den fazla farklı parametreden veri toplayabilecek.
Pegasus Hava Yolları, 2020 yılının son günlerini yaşadığımız bugünlerde filosuna iki yeni uçak daha kattı. 'Milena' ve 'Nazende' ismi verilen yeni nesil çevreci motorlara sahip Airbus 321neo tipi uçaklar filoya katıldı. Pegasus böylece yaş ortalaması 4.9 olan toplam 92 uçaklık bir filoya ulaşmış oldu.
Eurocontrol verilerine göre ceçtiğimiz hafta Covid19 mutasyonu tedbirleri yüzünden uluslararası uçuşlar %54 düştü ancak bayrak taşıyıcımız THY hala en fazla uçuşla lider durumda.
Teknofest bünyesinde 17-22 Eylül 2019 tarihleri arasında düzenlenecek olan TÜBİTAK Uluslararası İnsansız Hava Aracı yarışı Düzenleme ve Değerlendirme kurulu üyeleri üniversitemiz Mustafapaşa yerleşkesinde bir araya geldi. Detaylar için tıklayınız...
Geleceğin uçak bakım teknisyenleri TÜBİTAK Uluslararası İnsansız Hava Aracı yarışmasında Gökkuzgun adlı İHA ile okulumuz adına yarışacaklardır. 17-22 Eylül 2019 tarihinde Atatürk Havalimanında gerçekleştirilecek olan yarışma için çalışmalar devam etmektedir. Geliştirmekte oldukları İHA ile yarışma dahilinde belirtilen görevleri yerine getirmeye çalışacaklardır.
Uçak Elektrik-Elektronik ve Uçak Gövde Motor Bakım öğrencilerimiz, Kayseri'de bulunan 2. Hava Bakım Fabrika Müdürlüğü teknik gezisi kapsamında NDT (Tahribatsız Muayene) atölyesi, Boya atölyesi, Aviyonik atölye ve Motor atölyesi başta olmak üzere birçok atölyeyi gezerek uçak üzerinde ve atölyelerde yapılan işlmeler hakkında bilgi sahibi oldular.
Detaylar için tıklayınız...
Uçak Elektrik Elektronik ve Uçak Gövde Motor Bakım Bölümü öğrencileri katılmış oldukları Uluslararası TÜBİTAK İnsansız Hava Aracı yarışması kapsamında, TÜBİTAK tarafından düzenlenen TUSAŞ (Türk Havacılık ve Uzay Sanayii A.Ş.) gezisine katılmışlardır. Bu gezi esnasında TUSAŞ'ın üretim bandında gözlem yapma fırsatı bulmuşlardır.
Uçak Elektrik-Elektronik ve Uçak Gövde Motor Bakım bölümü öğrencilerimiz, TÜBİTAK Bilim ve Toplum Daire Başkanlığı tarafından dördüncüsü düzenlenen Uluslararası İnsansız Hava Araçları yarışmasına sabit kanat kategorisinden katılmaya hak kazanmışlardır. Bu yarışma kapsamında öğrencilerimize, Gebze'de bulunan TÜBİTAK TÜSSİDE'de İnsansız Hava Araçları ile ilgili temel bilgiler verilmiştir ve üretim aşaması anlatılmıştır.