Kapadokya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hasan Ali Karasar, 2019 yılı Fuat Sezgin Yılı olması dolayısıyla üniversitemizin görüşlerini paylaştı.

Fuat SEZGİN (1924 – 2018)

İslam tarihi, bilim ve teknoloji tarihi alanında çalışmalar yapmış bilim insanı. İslam kültür ve medeniyetinin daha iyi anlaşılması ve sonraki nesillere aktarılması hususunda sayısız çalışmaya imza atmış dünyanın önde gelen İslam bilim tarihçilerinden biridir. 24 Ekim 1924 tarihinde Bitlis'te dünyaya gelen Fuat Sezgin, Erzurum'da ortaokulu ve liseyi bitirip 1943'te İstanbul'a geldi. İstanbul Üniversitesi Şarkiyat Araştırmaları Enstitüsünde İslami Bilimler ve Oryantalizm alanında en tanınmış uzmanlardan Alman şarkiyatçı Helmut Ritter'in öğrencisi olan Sezgin, Ritter'in tavsiyesi üzerine İslam bilimlerine yöneldi. Özellikle 9’uncu ve 13'üncü yüzyıllar arasındaki Endülüs ve Abbasi Devletleri'nde görev yapan bilim insanlarının önemli katkılarını inceleme imkânı buldu. 1950 yılında Arap Dili ve Edebiyatı'nda 'Buhari'nin Kaynakları' isimli doktora tezini bitirdi. 1954'te İslam Araştırmaları Enstitüsünde doçent olan Fuat Sezgin, 27 Mayıs 1960 Askeri Darbesi etkisiyle üniversiteden uzaklaştırıldı. 1961 yılında Almanya’ya giden Fuat Sezgin, Almanya'nın Frankfurt kentinde bulunan Johann Wolfgang Goethe Üniversitesinde ilk zamanlarda misafir doçent unvanı ile ders vermeye başladı. 1965 yılında da profesör unvanını aldı. Süryanice, İbranice, Latince, Arapça ve Almanca da dahil birçok dili çok iyi derecede bilen Sezgin, 30 Haziran 2018 tarihinde İstanbul'da yaşamını yitirdi ve İstanbul Gülhane Parkı içerisinde yer alan İslam Bilim ve Teknoloji Tarihi Müzesi önünde yer alan bölüme defnedildi.

Kitap Önerisi: Tanınmayan Büyük Çağ

Prof.Dr. Fuat Sezgin uzun yıllar süren çalışmaları sonucu ortaya koyduğu bu eserle, İslam dünyasının bilim ve teknoloji alanlarında insanlığın gelişmesine yaptığı katkıları incelemekte, bilim tarihi için yeni bir bakış açısına kapı aralamaktadır. Dünya bilim tarihinde İslam biliminin oynadığı rolü çeşitli örneklerle ele alan bu eser, Batı merkezli bilim anlayışına bir alternatif niteliği taşımakla birlikte, İslam dünyası için de bilim alanındaki büyük başarılarını hatırlatan bir kaynak oluşturmaktadır. Prof.Dr.Fuat Sezgin, bilim ve teknolojide Müslümanların insanlık kültür mirasına yaptıkları önemli katkıları gözler önüne sererken, Mimarlık, Savaş Tekniği, Tıp, Denizcilik, Kimya, Coğrafya, Geometri, Fizik ve Astronomi gibi alanlarda İslam Dünyası’ndaki gelişmelerin on asırlık tarihini titizlikle inceleniyor. Renkli görsellerle desteklenen, Avrupa merkezci ve oryantalist olmayan bir gözle kültür tarihimize yeniden bakmak isteyenler için kaçırılmayacak prestij bir kitap…