Geleneksel Aşure Tadım Etkinliği

Mutfak Dostları Topluluğunun Üniversitemiz için Uçhisar Yerleşkemizde hazırlayıp Ürgüp ve Mustafapaşa Yerleşkelerimizde sunduğu Geleneksel Aşure Tadım Etkinliği gerçekleşmiştir.

Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. Hamdi Doğan ve Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu Otel, Lokanta ve İkram Hizmetleri Bölümü Aşçılık Programı öğretim üyeleri Otel, Lokanta ve İkram Hizmetleri Bölüm Başkanı Öğr. Gör. Hicran Ayasun, Dr. Öğr. Üyesi Betül Çetin, Öğr. Gör. Dilek Yaprak Uslu, Öğr. Gör. İsa Serhan Cihangir ve Öğr. Gör. Şinasi Özmen'i üniversitemizde ağırladık.

Aşçılar mutluluk tasarlar ve rüyaları satarlar. Bernard Loiseau

Bana ne yediğini söyle sana kim olduğunu söyleyeyim. B. Savarin

Kapadokya Üniversitesi Kapadokya Meslek Yüksekokulu Aşçılık Programı

Harika bir şef olmak istiyorsanız harika şeflerle çalışmak zorundasınız...

“Harika bir şef olmak istiyorsanız harika şeflerle çalışmak zorundasınız. İşte ben tam olarak bunu yaptım.” Gordon Ramsay

Kapadokya’nın Genç Şefleri GastroAntalya’dan Madalyalarla Döndüler

Üniversitemiz öğrencileri Antalya’da düzenlenen Antalya Uluslararası Gastronomi Festivali’nden 16 madalya ile döndü. Ulusal Üniversiteler Arası Aşçılık Şampiyonası, İstanbul Gastronomi Festivali, Alanya Altın Kepçe Yemek Yarışması ve Kapadokya Yemek Yarışması gibi bugüne kadar düzenlenen birçok yarışmada ve festivalde 50’den fazla madalya kazanarak gastronomi alanında başarılarıyla anılan üniversitemiz, geleneğini bu yıl da devam ettirdi. Üniversitemizin Uçhisar Sanat Yerleşkesinde eğitim gören Aşçılık programı ile Gastronomi ve Mutfak Sanatları bölümü öğrencilerimiz, 21-24 Kasım 2019 tarihlerinde Antalya EXPO Fuar Merkezi’nde 25’ten fazla ülkenin, 4.000 katılımcının yer aldığı “Antalya Uluslararası Gastronomi Festivali” kapsamında düzenlenen yarışmalara katılarak, 7 kategoride 3 Altın, 4 Gümüş ve 9 Bronz olmak üzere toplam 16 madalya kazandılar. Festivale, Aşçılık programı ile Gastronomi ve Mutfak Sanatları bölümü öğretim görevlilerimiz Melih İçigen ve Dorukan Boyacı önderliğinde katılan Alkım Can Aşşık, Ata Toprak Tan, Atakan Özen, Ayberk Girişit, Furkan Gözelce, Hazal Gök ve Ümit Can Demi’den oluşan öğrenci ekibi tatlı, makarna ve ana yemek kategorilerinde altın madalya, pizza ve yılın en iyi üniversitesi kategorisinde gümüş, balık tabağı, yılın altın şefi ve kapalı kutu kategorilerinde ise bronz madalya alarak Nevşehir’e döndü.

Osmanlı Mutfağını Dünyaya Tanıtan Şef Yunus Emre Akkor

Üniversitemizde, Ödüllü Şef Yunus Emre Akkor’un katılımıyla “Gelenekten Evrensele Osmanlı Mutfağı” konulu söyleşi düzenlendi. Yemek kitapları Nobel’i olarak bilinen Gourmand Yemek Kitapları Ödülleri’nde en iyi yemek kitabı ödülü alarak adını duyuran ve sayısız ülkede Osmanlı Mutfağı ile ilgili sunumlar hazırlayan Şef Yunus Emre Akkor’un üniversitemizin Uçhisar Yerleşkesinde düzenlenen söyleşisine Gastronomi ve Mutfak Sanatları, Aşçılık ile Beslenme ve Diyetetik programı öğrencilerimiz yoğun ilgi gösterirken, bölgedeki işletmelerde çalışan şefler de katılım sağladı. Her meslekte olduğu gibi aşçılıkta da bir fark yaratmak gerektiğini vurgulayarak konferansının ilk kısmında genç şef adaylarına tavsiyelerde bulunan Yunus Emre Akkor, “Yolun başında olan şeflere önerilerim; öncelikle kendi kültürünüzü iyi bilin çünkü bir insan kendi kültürünü bilmezse meslek grubu içerisinde sıradan birisi olarak kalır. Yaptığınız işin geleneğini bilmiyorsanız ve bununla ilgili bir çalışma prensibiniz yoksa evrenselden bir medet ummayın” şeklinde konuştuktan sonra geleneksel Osmanlı mutfağı üzerine çeşitli bilgiler paylaştı. Osmanlı mutfağını var edenlerin Nevşehirli aşçılar olduğunu vurgulayan Şef Akkor, “Osmanlı Sarayının gerçek aşçıları Nevşehirli’dir. Bu aşçılar Damat İbrahim Paşa sayesinde saraya alınmış ve yüzyıllar boyunca Nevşehir’den saraya aşçı olarak gitmişlerdir. 1870’li yıllara gelindiğinde yeniçerilerle iş birliği yaptılar diye saraydan kovulana kadar Osmanlı’nın aşçılarının hepsi Nevşehirli aşçılardı. Yani aslında siz şu anda, Osmanlı mutfağının tam kalbinde yetişiyorsunuz. O muhteşem dönemin aşçılarının yetiştiği Nevşehir’de bugün okumak bence muhteşem bir şey” şeklinde konuştu. Osmanlı mutfağının evrenselliğiyle ilgili de konuşan Akkor, “Bugün, Osmanlı İmparatorluğu’nun mutfağından bahsetmemek yahut bu mutfağı devam ettiren bir toplum olarak bizim mutfağımızın dünyadaki en iyi mutfaklar arasında sayılmaması bana çok komik geliyor. Bizler böylesine kıymetli bir mirasın üstünde nefes alıyor ve yemek yapıyoruz. Eğer bunu bilmezsek, bu gücü görmezsek, burada yapılanları anlamaya çalışmazsak mesleki hayatlarımızda farkındalık yaratamayız. Nasıl ki kimse Japon’dan iyi suşi, İtalyan’dan iyi risottoyu ve pizzayı yapamazsa bu dünyada kimse bizden iyi kuru fasulye yapamaz ve helva kavuramaz. Çünkü her ülkenin ve mutfağın kendine özgü bir tarzı vardır. Bunu bir başkasının öğrenmesiyle, o kültürden birinin yapması arasında bir farklılık vardır. Yani söylemek istediğim şu ki, sizi yıldızlaştıracak olan kendi mutfak kültürünüze sahip çıkmak ve o yolda ilerlemektir” dedi. Konferansın sonunda öğrencilerin sorularını cevaplayan Akkor, daha sonra kitaplarını imzaladı.

Tanışma Etkinliği

Gastronomi ve Mutfak Sanatları bölümü ve Aşçılık programlarının Tanışma Etkinliği yapıldı. Öğrenciler kendi hazırladıkları ürünleri etkinlikte sundular. Ardından karaoke yaparak eğlendiler. Öğrencilerimize başarılı bir yıl diliyoruz.

Geleneksel Aşure Tadım Etkinliği

Mutfak Dostları Topluluğunun Üniversitemiz için Uçhisar Yerleşkemizde hazırlayıp Ürgüp ve Mustafapaşa Yerleşkelerimizde sunduğu Geleneksel Aşure Tadım Etkinliği gerçekleşmiştir.

Aşçılık Programı Öğrencilerimiz “D-One Stars” olma yolunda

Kapadokya Üniversitesi Aşçılık programı öğrencilerimiz Koç Holding bünyesinde bulunan Divan Grupta mesleki uygulama eğitimlerine başladılar. Kapadokya Üniversitesi Divan grup işbirilikteği ile öğrencilerimiz eğitimlerinin mesleki uygulama kısmını Divan’da tamamlayacaklar. Bu kapsamda ilk olarak oryantasyon programlarına katıldılar. Bu programda İstanbul’da bulunan Divan’a ait tüm yiyecek içecek birimlerini gezdiler, birim yetkilileri ve şeflerle tanıştılar. Kurumun yeni katılanlar için kullandığı “D-One Stars” yani “Divan için tek ve yıldız kişi” olma yoluna ilk adımı attılar. Bu yolda öğrencilerimize başarılar diliyoruz.

Divan Grup Kapadokya Üniversitesinde

Divan Grubunun Executuve şefi Vedat Dönmez ile Uçhisar yerleşkesinde Workshop yapıldı. Bu çalışmada Hünkar Beğendi yemeği yapılarak öğrencilerle birlikte çalışılma yapıldı ve yemek yapmanın püf noktaları gösterildi.