Prof. Dr. Şevket Pamuk Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Yüksek Lisans Programı Seminer Dersleri kapsamında öğrencilerimizle buluştu. (07.12.2018)

Başta Osmanlı Devleti ve Türkiye Cumhuriyeti olmak üzere, özellikle iktisat tarihi üzerine yaptığı önemli çalışmalarla tanınan ekonomi profesörü Şevket Pamuk yüksek lisans öğrencilerimizle biraraya gelerek Osmanlı para poltikası ve ekonomisi hakkında bir seminer verdi.

Osmanlı’da tedavül edilen sikkeler, ekonomi politikaları, tağşişler, enflasyon, kredi ve finans kurumları ile para piyasaları hakkında yaptığı araştırmalar hakkında konuşan Prof. Dr. Şevket Pamuk, “Osmanlı’da 1914 yılına kadar kâğıt para yoktu ve bunun yerine madeni sikkeler kullanılırdı. Osmanlı’da kâğıt para yerine günlük işler için gümüş sikkeler, daha küçük alışverişler için ise bakır sikkeler kullanılırdı. Ayrıca Osmanlı birçok devletin aksine altın sikkeyi tüm imparatorlukta tek altın sikke olarak belirledi” şeklinde konuşarak para sistemi hakkında bilgiler aktardı.

Osmanlı arşivlerinde yaptığı araştırmalar hakkında da detaylı bilgiler veren Prof. Dr. Şevket Pamuk, seminerin sonunda öğrencilerimizin sorularını cevapladı.