Eğlenceli ve Eğitici Etkinlikler Serisi - 5

Sevgili çocuklar ve ebeveynler, bağımsızlığımızın sarsılmaz ifadesi olan 23 Nisa...

Sevgili çocuklar ve ebeveynler, bağımsızlığımızın sarsılmaz ifadesi olan 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramımızın 100. yılında eğlenceli ve eğitici etkinlikler serisi ile sizlerle birlikte umudu, mutluluğu, aynı heyecan ve coşkuyu paylaşıyoruz. 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramınızı en içten dileklerimizle kutlarız. Eğlenceli ve eğitici etkinlikler serilerimizin oluşum sürecinde yaratıcı fikirleri, hayal güçleri, istek ve paylaşımları ile katılım sağladıkları için oyun ekibinde yer alan meraklı miniklerim Zeynep’e, Begüm’e, Aden’e ve Meva’ya çok teşekkür ederiz. Bütün çocuklarımıza sağlıklı ve mutluluk dolu nice güzel bayramlar diliyoruz.

Dr. Öğr. Üyesi Münire Aydilek Çiftçi
Kapadokya Üniversitesi
SBYO/ Çocuk Gelişimi Bölüm Başkanı

 

Etkinlik 1: “Atamızdan Armağan Yüzyıllar Yaşa 23 Nisan!”

Biz çocuklarla birlikte “23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı” için evimizi süslemeye başladık. Eminim sizlerde bizim gibi çok heyecanlısınız, lütfen sizlerde evde içinizden geldiği gibi coşku ve heyecanınızı yansıtan resimler yapın. Yaptığınız resimler ve bayraklarla evin sizin için en güzel köşesini süsleyin ya da bütün evi süsleyin. Bu süreçte sevgili ebeveynler süslemelerde kullanmak için kendi çocukluğunuza dönerek çocuklarınızla birlikte renkli kağıtlar ya da grafon kağıtları ile kedi merdivenleri ve fenerler yapabilirsiniz. Hep birlikte heyecan ve coşku dolu nice 23 Nisan’lar kutlamak dileğiyle.

 

Etkinlik 2: Baloncuklar

Malzemeler: Plastik bir kap, su, bulaşık deterjanı, bir tane çorap, bir tane boş plastik pet şişe (ağzı küçük olan pet şişelerden olmalı, 500 ml ve altı olabilir.)

Evden çıkamadığımız bu günlerde eğer evinimizin bahçesi veya balkonu varsa çok şanslıyız.

Bu etkinliği balkonlarınızda çok rahat bir şekilde yapabilirsiniz. Plastik bir kaba biraz su doldurun ve birazda bulaşık deterjanı ekleyip eliniz ile karıştırarak köpürtün. Pet şişenin tabanını bıçak ile kesin ve kestiğiniz bu bölüme bir çorap geçirin. Çorabınızın bilek kısmı uzun olsun ve şişenin ağız kısmına kadar tutsun. Eğer gevşek olursa çorabın etrafına lastikte geçirebilirsiniz. Hazırlıklar tamamsa bundan sonra tek yapmanız gereken şişenizin çoraplı olan taban kısmını hazırladığınız deterjanlı suya batırmak ve daha sonra ağız kısmından havaya üflemek. Her seferinde şişenizi kaptaki suya batırmayı unutmayın. Özellikle 23 Nisan günü balkonlardan uçuşan sıralı baloncuklar görmek çok güzel olacak. Ailecek iyi eğlenceler dileriz.

   

Etkinlik 3: Farklı renkli boyalar

Malzemeler: Traş Köpüğü, küçük kaplar (kaseler olabilir), parmak boyaları (akrilik veya guaj boyalarda olabilir.), A4 kağıtları ve resim fırçaları

Hangi renklerle çalışma yapmak istiyorsanız o kadar kabın içerisine biraz traş köpüğü sıkın. Bu kaplar lütfen çok büyük olmasın bunun için küçük kaseler kullanabilirsiniz. Daha sonra kaselerde bulunan traş köpüğünün üzerine resim fırçaları ile farklı renkteki parmak boylarından biraz alıp sırayla koyun. Resim fırçaları ile parmak boyasını iyice karıştırın, sonunda renkli traş köpükleri elde edeceksiniz. Artık yaptığınız bu boyalar ile istediğiniz resimleri yapabilirsiniz. Siz çocukların hayal gücüne güveniyoruz. Resim yaparken fırçaları, parmaklarınızı veya kulak çöplerini kullanabilirsiniz. Sadece resimlerinizi bitirdikten sonra asmak veya saklamak için biraz kurumaya bırakınız. Sevgili ebeveynler sizde çocuklarınızla birlikte resim yapmaya ne dersiniz?

  

Etkinlik 4: Evde Ebru Sanatı

Malzemeler: Traş Köpüğü, parmak boyaları (akrilik veya guaj boyalarda olabilir.), A4 kağıtları, bir adet kürdan, dikdörtgen şeklinde küçük fırın tepsisi veya borcam

Bu etkinliğimizde traş köpüğünü dikdörtgen şeklinde bir tepsiye sıkıyoruz ve tabana yayıyoruz. Daha sonra tepsideki köpüğün belirli noktalarına istediğimiz renkteki boylardan koyuyoruz. Çok miktarda boya koymanıza gerek yok sadece farklı renkler olması resminizi güzelleştirecektir unutmayın. Boyaları koyduktan sonra kürdan ile traş köpüğü üzerindeki boyları yayıyoruz ve karıştırıyoruz. İstediğiniz şekil ve desenleri oluşturabilirsiniz. Tıpkı ebru sanatında su yüzeyindeki oluşan renkler ve desenler gibi. Son olarak kullandığımız tepsinin büyüklüğüne uygun bir kağıdı renkli traş köpüğünün olduğu ebru teknemize yerleştiriyoruz. Daha sonra elimiz ile yavaşça kağıdın üzerine dokunarak her yeri köpüğe değmesi için kontrol ediyoruz ve sonra yavaşça kağıdın iki ucundan tutarak ebru teknemizden resim kağıdımızı çekiyoruz. Eminim çok güzel desenler oluştu. Biraz kurumasını bekledikten sonra herkese gösterebilirsiniz ya da bu resmi farklı şekillerde kesip daha sert kartonlara yapıştırarak kitap ayracı olarak tasarlayabilirsiniz. Emeğinize sağlık minik sanatçılar.

  

Etkinlik 5: Sihirli Değnek

Malzemeler: Yaptığınız renkli resimler, makas, bir tane pipet ve bant

3. ve 4. etkinliğimizde traş köpüğü ve parmak boyalarından farklı resimler yaptık. Biz bu etkinliğimizde ise yaptığımız bu resimlerden bazılarını yıldız şeklinde kestik ve onları bant ile bir pipetin ucuna yapıştırdık. Bu şekilde sihirli değneklerimizi yapmış olduk. Bundan sonrası evde herkesin dileklerini söylemesine, gelecek ve hayaller üzerine konuşmaya kalıyor. Sonra ne mi oldu tabi ki sıra ile dileklerin gerçekleşmesine geldi. Hayal gücünüzü kullanarak bir birinizin dileklerini evdeki malzemeler ve eşyalar kullanarak -mış gibi oyunlar ile gerçekleştirebilirsiniz. Bu süreçte dilekleriniz ve hayalleriniz size umut ve enerji verecektir.

 

Etkinlik 6: Acaba Nasıl Görünüyorum?

Malzeme: Şeffaf plastik bir kapak, tahta kalem (keçeli kalemde olabilir.)

Bu etkinliğimiz için ilk olarak önce kimin çizim yapacağına karar vermek. Çizim yapacak kişiye karar verdiyseniz lütfen bu kişi eline tahta kalemi alsın, diğer kişi ise şeffaf plastik kapağı yüzünün tam önünde tutsun ve çizim yapacak kişinin önüne otursun. Burada dikkat edilmesi gereken yüzünüzün kapaktan görünmesi. Bundan sonra kimin elinde kalem varsa o şeffaf kapağın üzerine gördüğü yüzü çizmeye başlıyor. Bitince kapakta çizilen yüzün özellikleri, kişi ile farklılıkları ya da benzerlikleri üzerine konuşabilir. Belki anı olarak kalması için bu yüzün fotoğrafını bile çekebilirsiniz. Daha sonra bu etkinliği herkes birbirinin yüzünü çizecek şekilde sırayla uygulayabilirsiniz. Şimdiden iyi eğlenceler dileriz.

 

Etkinlik 7: Gülen Yüzler

Malzemeler: Evde ne varsa ve siz ne isterseniz

Bu etkinliği belki internette görmüş olabilirsiniz. Çocukların eğlenerek katıldıkları ve farklı malzemeler ile çeşitlilik sunan bir etkinlik olduğu için bilmiyor olma ihtimalinizi düşünerek sizlerle paylaşmak istedik. Evdeki malzemeler ile düz bir zemin üzerine gülümseyen yüzler yapmanızı istiyoruz. Ailenizdeki bütün bireyler bu etkinliğe katılabilir. İstediğiniz bütün nesneleri kullanabilirsiniz, bu sizin yaratıcılığınıza kalmış. Oyunun tek şartı bu yüzlerin gülümsüyor olması. Oluşturduğunuz gülen yüzleri merakla bekliyor olacağız.

 

Resimdeki o ayağa dikkate ediniz, çünkü o bir dil 😊

Etkinlik 8: Şehirler Kurmaya Devam Ediyoruz

Malzemeler: Renkli kağıtlar, boylar, makas, çeşitli oyuncak ve nesneler

Biz çocuklarla evde şehirler kurmaya ve bu şehirlere isimler vermeye devam ediyoruz. Bu sefer daha az oyuncak ile neler yapabiliriz üzerine düşündük? Aklınızda bulunsun çoğunlukla daha az malzeme daha yaratıcı fikirler demektir. Bu sefer çocuklar siyah elektirik bantlarını kullanmak yerine kağıtları ve kalemleri kullandılar. Renkli kağıtlardan yollar, park alanları, bahçeler, otoparklar ve havuzlar oluşturdular. Şehir planlamasına göre binaları ve araçları yerleştirdiler. Sizde çocuklarınızla birlikte evde kendi şehirlerinizi oluşturup oyunlar kurgulayabilirsiniz. Her şehrin bir ismi vardır, sizde şehrinize isim koymayı unutmayın.

 

Etkinlik 9: Koltuk ve Hikaye

Malzemeler: Bir adet koltuk, renkli kağıtlar, boya kalemleri, makas ve bant,

 

Çoğunlukla hikayeler çocuklara kitapların görselleri kullanılarak aktarılmakta veya okullarda hikaye okuma kartları, pazen tahtalar ya da çeşitli kukla ve kostümler kullanılarak çocuklara anlatılmaktadır. Ama çocuklar için herşey oyun aracı, her yer oyun alan ve her zaman anlatılacak ya da dinlenecek hikayeler vardır. Bu sefer çocuklar hikaye anlatmak için koltuğun sırt bölümünü seçtiyse bize de karşıdaki koltuğa oturup onları dinlemek düşer. Bu etkinlikte çocuklarınızla birlikte canlı ve cansız varlıkların resimlerini çizip onları kestikten sonra farklı hikayeler oluşturabilir ve bu hikayeleri diğer aile bireylerine koltuğun yüzeyini kullanarak anlatabilirsiniz. Burada yapmanız gereken hikayede yer alan figürleri sırası geldikçe koltuğun yüzeyine bant ile yapıştırmak. Kimi karakterler veya hikayenin geçtiği mekana ilişkin figürler hikaye boyunca hep sabit kalabilir. Anlatacağınız hikayeler için figürleri gazete ve dergilerden de kesebilirsiniz. Bu bildiğiniz bir masal veya hikaye de olabilir ya da yeni bir masalın yazarı siz olabilirsiniz. Belki siz diğer aile bireyleri ile hikayenizi paylaşırken onlarda video çekimi yapabilir. Daha sonra kendinizi dinlemek ve izlemek size mutluluk verecektir.

Etkinlik 10: Hareketli pota ile basketbol oynayalım mı?

Malzemeler: Buruşturulmuş kağıt ve sizler

Yine kendiliğinden gelişen bir oyun paylaşıyoruz sizlerle. İlk olarak kullanılmış kağıtları çocuklarla birlikte buruşturuyorsunuz. Bu buruşturduğunuz kağıtlar büyük ve küçük olarak farklı boyutlarda olabilir. Daha sonra evde kendinize bir yer belirliyorsunuz ve oturuyorsunuz. Oturduktan sonra kollarınızı göğsünüz hizasında kaldırıp ellerinizi birleştirerek bir çember oluşturuyorsunuz. Artık siz bir basket potası oldunuz. Bundan sonra çocuklar karşınıza geçiyor ve belirlediğiniz hizadan potaya buruşturulan kağıtları atmaya çalışıyor. Bakalım en çok sayıyı kim yapacak. Eğer yorulursanız sırayla evdeki bireyler pota görevini üstlenebilir. Zaman zaman bu pota hareket edebilir, bu oyunu daha eğlenceli kılacaktır. Örneğin; çember küçülebilir veya genişleyebilir, ayağa kalkabilir, yan dönebilir, dans edebilir, bir anda arkasını dönebilir, aşağı eğilebilir, dalgalanabilir (kollar) vb. gibi. Bu şekilde çocuğunuzun dikkatini toplaması potayı takip etmesi, uygun konum alması, problem çözmesi gerekecektir. Sizlere ve çocuklarınıza hoş vakit geçirmenizi dileriz.