Eğlenceli ve Eğitici Etkinlikler Serisi - 2

Sevgili ebeveynler, bu bölümde Kapadokya Üniversitesi Çocuk Gelişimi Lisans Bölü...

Sevgili ebeveynler, bu bölümde Kapadokya Üniversitesi Çocuk Gelişimi Lisans Bölümü ve Çocuk Gelişimi Ön Lisans Programı öğretim elemanları olarak Montessori Anaokullarımızda grup sorumlusu öğretmenlerimizle birlikte çocuklarınızın yaratıcılıklarını destekleyici sanat çalışmaları, meraklarını ve keşfetme isteklerini geliştirecek deneyler ve yeni oyunlar hazırladık. Sizlere eğlenceli saatler ve sağlıklı günler dileriz.

Dr. Öğr. Üyesi Münire Aydilek Çiftçi
Kapadokya Üniversitesi
SBYO/ Çocuk Gelişimi Bölüm Başkanı

 

Etkinlik 1: Patates Baskısı

Çocuklar patates baskısı ile duygu, düşünce ve hayallerini özgün yollarla ifade ederler. Odaklanır ve dikkatini yoğunlaştırarak boyamasını yaparlar ve bu baskı onları çok rahatlatır. Sadece patates baskısı değil, ip baskısı, yaprak baskısı ya da eski diş fırçaları veya eski bulaşık süngerleri ile boyalar yapabilirsiniz.

 

Ayrıca tuvalet kağıdı rulolarının bir ucunu makas ile kısa kısa kesip, kesik uçları parmak boyaları ile boyayıp rengarenk çalışmalar yapabilirsiniz.

Etkinlik 2: Ayaklarım – ellerim ne olmuş?

İlk olarak boş bir resim kağıdını yere koyun. Çocuklarınızla birlikte çoraplarınızı çıkarıp ayaklarınızı boş kağıdın üzerine koyun. Sırayla kağıt üzerindeki ayağınızın etrafında kalemi dolaştırarak ayaklarınızın şeklini çıkarın. Daha sonrası, sizin ve çocuğunuzun yaratıcılığına kalmış. Belki ayak izleriniz bir uzaylı ya da farklı birçok şeye dönüşebilir. Aynı çalışmayı elleriniz içinde yapabilirsiniz.

Etkinlik 3: Şeffaf Resimler

Malzemeler: Streç Film, Parmak Boyaları veya Akrilik Boya, Fırçalar, Sehpa

Sevgili ebeveynler, bu süreçte evde zaman zaman eşyaların yeri değişebilir. Bu etkinlik içinde evde bulunan sehpalardan faydalanıyoruz. Evinizdeki sehpayı ters çevirip kullanmadığınız bir çarşafın, sofranın veya kilim üzerine yerleştiriniz. Sehpanın ayaklarının çevresini kopmadan bir bütün olacak şekilde dolanarak streç filim ile çeviriniz. Daha sonra çocuğunuz ile birlikte boylarınızı ve fırçalarınızı alıp streç filmden yaptığınız şeffaf tuvallere istediğiniz resimleri yapmaya başlayın. Sehpayı çevirerek dört tuvale de resim yapabilirsiniz. Resimleriniz bittikten sonra kurumaya bırakın. Daha sonra resimlerinizi evin istediğiniz yerinde sergileyebilirsiniz. Eğer resimleri saklamak isterseniz streç filmlere yaptığınız resimler kuruduktan sonra makas ile kesip yapıştırıcı ile uçlarından boş resim kağıtlarına yapıştırabilirsiniz.

  

Etkinlik 4: Balon ve Raketler

Evet evde bir balon var ise onu bir o yana bir bu yana atmaya bayılıyorsunuz değil mi? Hatta balonu yere düşürmemece oyunu bile yaratmışsınızdır. İşte bu yaratıcılığın somutlaşmış hali! Gerekenler 2 adet plastik ya da kağıt tabak, 2 tahta çubuk ve bir balon. Bırakın balonu yere düşürmemek için bütün enerjilerini harcasınlar.

Etkinlik 5: Oyun ve Kodlama

Malzemeler: A4 kağıtlarında oklar şeklinde kesilmiş şekiller

 

1) A4 kağıtlarından oklar keserek evdeki oyuncaklar için yollar oluşturabilir ve onları istediğiniz hedefe ulaştırabilirsiniz. İlk olarak çocuğunuzun hangi oyuncaklarını bu oyuna dahil edeceğine karar vermesine izin veriniz. Daha sonra oyuncakları hedeflerine ulaştırması için çocuklarınıza yönergeler vereceğiniz kodlama kartlarını oluşturunuz. Bu kartları daha önceden çizip hazırlayabilirsiniz. Oyun sürecinde her seferinde farklı bir kartı çocuğunuzun eline verebilirsiniz. Oklar için renkli kağıtlar kullanmak ve hazırladığınız kartları da aynı renkler doğrultusunda planlamak süreci daha zevkli kılabilir. Kart hazırlamak yerine yönergeler vererek de hedefe yönlendirebilirsiniz. (Örn: 2 ok ileri, 3 ok sağa …..vb. gibi) Ayrıca zaman zaman oyunun sonunda, oyuncaklar için birlikte hikaye oluşturabilirsiniz. Unutmayın oyunları geliştirmek ve değiştirmek sizinle birlikte çocuklara da keyifli gelecektir.

2) Çocuğunuzla birlikte çeşitli çubuk şeklindeki legolar veya farklı şekillerdeki legolar ile görsel kodlama çalışması yapabilirsiniz. Bu etkinlikte şekilleri oluşturmak için siyah elektrik bandından faydalanabilirsiniz ya da sert zemin üzerine tahta kalemler ile çizimler yapabilirsiniz. Bu çalışma sayesinde çocuğunuzun simetri algısı desteklenecektir.

Etkinlik 6: Legolar ve Sos Oyunu

Evinizde çocuğunuzla birlikte büyük kağıtlar ve büyük legolarla SOS oyunu oynayabilirsiniz. Eğer büyük legolarınız yoksa küçük kağıtlara 9 kare çizip küçük lego parçaları ile SOS oyununu oynayabilirsiniz. Unutmayın 3’lüyü ilk tamamlayan oyunu kazanır.

Etkinlik 7: Bowling

Birkaç küçük lego parçası ya da aynı şekildeki oyuncağı ve bir bilye ile ev tipi bowling yapabilirsiniz. Renkli plastik bantlarla bir masaya ya da platforma bowling pisti oluşturun, ardından oyuncakları dizin. Çocuğunuzun bilye ile isabet ettirmeye çalışmasını izleyin. Masa gibi yüksek bir platform kullanırsanız masa altına bir kutu koyarak her seferinde dağılacak oyuncakları daha kolay toplayabilirsiniz.

Etkinlik 8: Balon Roket

Bir ip, bir pipet, bir balon ve birkaç bant evet sadece bu kadar!

İpi evde kırılmayacak eşyaların olduğu bir odaya gerin, Pipeti ipe geçirin. Pipete şişmiş bir balonu bant ile yapıştırın. Bırakın çocuğunuz balonun ağzını açıp onu bir roket yapsın. Bu sırada uzay ile ilgili soru ve cevaplar da yapabilirsiniz.

Etkinlik 9: Buz ve Tuz

Buzdolabına koyduğunuz buz kalıplarının üzerine tuz döktüğünüzde nasıl eridiğini gözlemleyebilirsiniz. Eğer evde balonlarınız varsa, onların içerisine fazla olmayacak şekilde su doldurarak ağzını bağlayın ve buzdolabına koyun. Ertesi gün buzluktaki balonları çıkardıktan sonra balonun ağzını makasla kesin ve balonun şeklini almış buz kalıplarını çıkarıp, üzerine tuz dökün. Tuzun içerisinde bulunan buz kalıpları ile oynamak ve nasıl eridiklerini gözlemek çocuklar içinde eğlenceli olacaktır.