Eğlenceli ve Eğitici Etkinlikler Serisi - 1

Sevgili ebeveynler, Covid-19 (Koronavirüs) sebebiyle değişen yaşam şartları içer...

Sevgili ebeveynler, Covid-19 (Koronavirüs) sebebiyle değişen yaşam şartları içerisinde sizleri yalnız bırakmamak, çocuklarınızın gelişimlerini desteklemek ve siz aileler için hayatı daha keyifli kılmak istedik. Kapadokya Üniversitesi Çocuk Gelişimi Lisans Bölümü ve Çocuk Gelişimi Ön Lisans Programı öğretim elemanları olarak Montessori Anaokullarımızda grup sorumlusu öğretmenlerimiz ile birlikte çocuklarınız ve sizler için eğlenerek yapabileceğiniz çeşitli etkinlik ve oyun örnekleri hazırladık. Ancak unutmayın evdeyken zaman zaman sıkılmak, hiçbir şey yapmadan uzanıp hayaller kurmak, çocuklarınız ile sohbet etmek, hatıralarınızdan bahsetmek ya da gelecek üzerine konuşmak da çok keyiflidir. Şimdiden iyi eğlenceler ve sağlıklı günler dileriz.

Dr. Öğr. Üyesi Münire Aydilek Çiftçi
Kapadokya Üniversitesi SBYO/ Çocuk Gelişimi Bölüm Başkanı

 

Etkinlik 1: Kalemler ve Kelimeler

Malzemeler: Kalemler

Çocuğunuzla hem eğlenebileceğiniz hem de birlikte sözcük dağarcığını ve dikkatini geliştirebileceğiniz harika bir oyun, sadece önce kimin başlayacağına karar verin. Çocuğunuz veya siz içinizden alfabedeki harfleri sırayla saymaya başlayın, eğer siz sayıyorsanız çocuğunuzdan istediği zaman “dur” demesini isteyin. Çocuğunuz, siz içinizden sayarken hangi harfteyken “dur” dediyse, o harf ile başlayan bir kelime söyleyin ve seçtiğiniz kalemi zemine koyarak oyunu başlatın. Çocuğunuz ise sizin söylediğiniz kelime hangi harf ile bitiyorsa, o harfle başlayan yeni bir kelime söylesin ve seçtiği kalemi zemine koysun. Sırayla kelime bulup söyle ve her kelime bir kalem yerleştirme şeklinde oyun devam edecektir. Oyunun sonunda söylediğiniz kelimler ve kullandığınız kalemlerle birlikte bir yapı inşa etmiş olacaksınız. Kalemler ile yaptığınız yapının resmini çekmeyi unutmayın. Daha sonra sırayla tek tek kalemleri alarak diğer kalemleri hareket ettirmeden yapıyı bozmaya başlayın. Kim diğer kalemleri hareket ettirse, sıra diğerine geçer unutmayın. Bakalım oyunun sonunda sizin ve çocuğunuzun elinde kaç kalem olacak. İyi eğlenceler.

 

Etkinlik 2: Parkurlar

Enerjilerini atmak adına çeşitli parkur çalışmaları yapabilirsiniz. İpler kullanarak çeşitli engeller yapabilir. Bu iplere dokunmadan geçebilirsiniz. Farklı dokularda doku halıları oluşturabilir çoraplarını çıkararak bu halılarda birlikte yürüyebilirsiniz.

Evinizde bulunan yastık ve minderler ile bir parkur oluşturup sonunda çocuklardan çoraplarını ipe dizmelerini isteyebilirsiniz.

 

Etkinlik 3: “…………………. Şehir

Çocuklarınızla birlikte evde kendi şehrinizi oluşturabilirsiniz. Bunun için evinizde bulunun oyuncaklar (bloklar, legolar, arabalar, bebekler vb. gibi) yeterli olacaktır. Şehirde bulunan yolların ve mekanların planlamasını yaparken siyah elektrik bantlarından faydalanabilirsiniz. Eğer elektrik bantları bulunmuyorsa, karton kutulardan, kilim ve bez minderlerden, kitap ve defterlerden veya çarşaflardan faydalanabilirsiniz. Daha sonra oluşturduğunuz şehre çocuğunuz ile birlikte bir isim verip şehirde oyun oynamayı unutmayın. Bizim şehrimiz “Uçan Şehir” di. Eminim sizin şehriniz de çok güzel bir şehir olacak, iyi eğlenceler dileriz.

 

Sadece şehir değil, çocuklarınızla birlikte bir hayvanat bahçesi veya doğal yaşam alanı da oluşturabilirsiniz. Sonrasında ise rol dağılımı yaparak, doğal yaşam alanını gezmeye gelen ziyaretçiler/turistler, hayvanların bakımını yapanlar veya bilet kesen kişiler olarak oyununuzu geliştirebilirsiniz.

   

Evden dışarı çıkamadığımız bu günler çocuklarınızın, evin bir köşesine mutfak oyuncakları veya çeşitli malzemeleri kullanarak açtığı kafeyi ziyaret etmeye ne dersiniz? Kafenize bir isim bulmayı ve tabelasını asmayı unutmayın. 😊

Ayrıca tek bir çarşaf, belki birkaç koltuk minderi ya da sandalye ile onlar kendi şatolarında yaşayan bir prenses, ya da kendi sarayında yaşayan bir prens olabilirler. Bırakın eski çarşaf onların olsun. Ve dileklerince eğlensinler.

Etkinlik 4: Şekerli Oyun Kumu

Malzemeleri: 2 su bardağı şeker, 1 su bardağı nişasta, yarım çay bardağı sıvı yağ, parmak boyası

Plastik veya cam bir kapta yukarıdaki malzemeler ile hazırladığınız şekerli kum içerisinde çocuklarınız eğlenerek küçük oyuncaklarını oynatabilir. Özellikle çocuklarınız için minyatür hayvan oyuncaklarını oynatabilecekleri güzel bir oyun alanı olacaktır.

Etkinlik 5: Çamur ve Oyun

Malzemeleri: Bir su bardağı nişasta, yarım su bardağı su, 3 yemek kaşığı kakao

Yandaki çamur tarifi ile çocuğunuzla birlikte evde çamur hazırlayabilir, çamurdan gezegenler, hamur kalıplarıyla figürler yapabilir, daha sonra onları kurutabilirsiniz. Kuruduktan sonra boyayıp evinizin bir köşesinde sergileyebilirsiniz.

Etkinlik 6: Evde Yapılan Kolay ve Doğal Oyun Hamurları

Malzemeler:

1) Yarım kase un, 3 kaşık tuz, yarım kase su

Un, tuz ve su bir kapta karıştırılır. Elde edilen karışımın kıvamına göre karışım çok yoğun ise su, çok cıvık ise un ilave edilebilir. Hamur renksiz kullanılabileceği gibi, üç-dört parçaya ayrılan hamurun içerisine farklı renklerde gıda boyası koyularak hamur renklendirilebilir. Ortaya çıkan şekil saklanmak isterse yağlı kağıt üzerinde fırında pişirilebilir. Hamurun kurumaması için plastik poşetlerde muhafaza edilmesi önerilir. Kullanım zamanı ortalama 4 haftadır. İyi eğlenceler.

2) 2 ölçek un, 1 ölçek tuz, 1 ölçek ılık su, 2 veya 3 kaşık bebek yağı ya da sıvı yağ, renklendirmek için meyve veya sebze suları (Zerdeçal veya Pancar renklendirmek için çok iyidir. İsteğe bağlı olarak gıda boyası da kullanılabilir.)

Etkinlik 7: Oyun Hamurları ve Kürdanlar

Malzemeler: Renkli oyun hamurları, kürdanlar

Evde yaptığınız oyun hamurlarıyla/ hazır oyun hamurları ile kürdanları kullanarak üç boyutlu şekiller yapmaya ne dersiniz? Şekilleri oluştururken çocuklarınıza yardımcı olabilirsiniz ya da çocuklarınızın yaptıkları şekilleri anlatmalarına fırsat verebilirsiniz.