Gıda Güvenliği

Korona virüs soğuk havaya karşı çok dirençlidir. -20 oC hava koşullarında 2 yıl,...

GIDA GÜVENLİĞİ

Korona virüs soğuk havaya karşı çok dirençlidir. -20 oC hava koşullarında 2 yıl, buzdolabında ise (4 oC) 72 saat yaşayabilir. Bu nedenle gıda güvenliğine ve hijyenik ortam sağlanarak virüsün taşınmamasına dikkat edilmelidir. Yazının devamı için tıklayınız.

Korona virüs yemek pişirme sırasında (70 oC’de) protein özelliğini yitirip yaşamını yitirmektedir. Bu nedenle çiğ hayvansal besinler yenmemelidir. Süt, yumurta, kırmızı et, balık, tavuk vb gıdalar iyice pişirildikten sonra tüketilmelidir. Temiz ellerle hazırlanmış pişmiş et ve hayvansal gıdalar tüketim için uygun hale gelmektedir.  Hayvansal besinleri hazırlarken eller su ve sabunla iyice yıkanıp dezenfekte edilmelidir. Ayrı mutfak araç gereçleri (tahta, bıçak, kaşık, çatal vb) kullanılmalıdır. Canlı hayvan almaktan kaçınılmalıdır. Hayvan pazarlarına gidilmemeli ve hayvanlarla temastan kaçınılmalıdır. Kullanılan mutfak gereçleri kişiye özel olmalıdır.  Gıdaları marketten çok fazla almamalı, evde yiyecekleri elden ele vermemeli, konserve yiyecekler, salam ve sosis gibi yemekler tüketilmemeli, su çok tüketilmeli, maden suyu tercih edilmelidir.

KAYNAKLAR

  1. Food and Agriculture Organization of the United Nations (FAO), Coronavirus disease (COVID-19) outbreak. Avalable on: hattp: //www.fao.org/2019- ncov/en/. Feb 2020
  2. World Heealth Organization (WHO), Coronavirus disease (COVID-19) advice for the public. Available on: hattps://www.who.it/emergencies/diseases/novel-coronavirus 2019/advice-for-public. Feb 2020.

 

  Dr. Öğr. Üyesi Wida Simzari