KÜN Sağlık Bilimleri Yüksekokulu, Beslenme ve Diyetetik Bölümü 2. sınıf öğrencis...

 

D VİTAMİNİ ile İLİŞKİLİ GÜNCEL VERİLER

D vitamini eksikliği, iklim ve/veya coğrafi konumdan bağımsız olarak her yaş grubunda yaygın olarak görülmektedir.

  • Dünya çapında gerçekleştirilen çalışmalar, D vitamini eksikliğinde otoimmün hastalık insidansının arttığına dair veriler ortaya koymuştur. Bu çalışmaların sonuçları doğrultusunda, bilim insanları, kadınlarda östrojen ve D vitamini arasındaki karmaşık sinerjik ilişkinin tam olarak aydınlatılmasının gerekliliğinin altını çizmiştir. Böylelikle (bu ilişkinin çözümlenmesi ile) nöromiyelitis optika gibi otoimmün hastalıkların tanısının konması kolaylaşacaktır (1).
  • Literatürde, D vitamininin kanser gelişimi ve ilerlemesi üzerinde anti-kanserojen etkileri olduğunu saptayan çalışmalar mevcuttur. Buna karşın, literatürde, D vitamininin metabolizması ve işlevlerinin, birçok kanser türünde düzensiz olduğunu, D vitamininin anti-tümörjenik etkilere direnç kazandığını ve böylece kanserin gelişmesine - ilerlemesine neden olduğunu gösteren çalışmalar da bulunmaktadır. Bu nedenle, D vitamini metabolizmasını ve D vitamininin kanserdeki fonksiyonunu net olarak anlamak, D vitaminine bağlı kanser türlerinin tedavisi için umut verici yeni stratejilerin geliştirilmesine katkıda bulunacaktır (2).
  • D vitamini aynı zamanda, obezite, doğurganlık, trigliserit düzeyi ve ağırlık kaybının da önemli ve bağımsız belirleyicisidir (3).

KAYNAKÇA

1) Rodney C, Rodney S, Millis RM, et al. Vitamin D and Demyelinating Diseases: Neuromyelitis Optica (NMO) and Multiple Sclerosis (MS). Autoimmune Dis 2020 Jan 19; 2020: 871-873.

2) Jeon SM, Shin EA. Exploring Vitamin D Metabolism and Function in Cancer. Exp Mol Med 2018 Apr 16; 50(4): 20.

3) Bond RT, Nachef A, Adam C1, et al. Obesity and Infertility: A Metabolic Assessment Strategy to Improve Pregnancy Rate. J Reprod Infertil 2020 Jan-Mar; 21(1): 34-41.