Beslenme ve Diyetetik Bölümü 4. sınıf Öğrencilerimiz Tez Sunumlarını Gerçekleştirdiler..:)

Öğr. Gör. Elif KÜTAHNECİ danışmanlığında yürütülen Visal DEVİREN, Sevilay ÖZDEMİ...

KAPADOKYA ÜNİVERSİTESİ ÖĞRENCİLERİNDE SOSYAL MEDYA KULLANIMININ BEDEN ALGISI VE YEME TUTUMU ÜZERİNE ETKİSİNİN İNCELENMESİ

Bu araştırmanın amacı, Kapadokya Üniversitesinde eğitim gören 18-25 yaş aralığındaki öğrencilerin sosyal medya kullanımının beden algısı ve yeme tutumu üzerine etkisinin değerlendirilmesi amacıyla yapılmıştır.  Araştırmanın evrenini rastgele seçilmiş 200 Kapadokya Üniversitesi öğrencisi oluşturmaktadır. Araştırma verileri rastgele seçilen öğrencilere anket formu verilerek toplanmıştır. Araştırmamıza ait verilerin toplanmasında Türkiye’de geçerlik ve güvenirlik çalışması Şahin ve Yağcı (2017) tarafından yapılan ‘’Sosyal Medya Bağımlılığı Ölçeği- Yetişkin Formu’’, Türkiye’de geçerlik ve güvenirlik çalışması Hovardaoğlu (1993) tarafından yapılan ‘'Vücut Algısı Ölçeği’’ ile Ergüney Okumuş ve Sertel Berk (2020) tarafından geçerlik ve güvenirlik çalışması yapılan ‘‘Yeme Tutum Testi- 26’’ kullanılmıştır. Araştırma sonucunda elde edilen veriler IBM SPSS 28.0.1.1. Windows Paket programı kullanılarak analiz edilmiştir. Çalışmaya katılan bireylerin demografik özelliklerini belirlemek için tanımlayıcı analizler, cinsiyetler arası karşılaştırma yapılması için ‘’Bağımsız Örneklem t – testi’’, değişkenler arasındaki ilişkinin şeklini, yönünü ve gücünü belirlemek için de ‘’Korelasyon’’ analizi yapılmıştır. Araştırmada; sosyal medya kullanımının beden algısı ve yeme tutumu üzerine etkisi değerlendirilmiştir. Çalışmamızın sonuçlarında, üniversite öğrencilerinde, vücut algısı ölçeğinden alınan puanlar arttıkça sosyal medya bağımlılığının azaldığı görülmüştür. Aynı zamanda üniversite öğrencilerinde sosyal medya bağımlılığı arttıkça yeme tutum ölçeğinden alınan puanının arttığı bulunmuştur. Vücut algısı ölçek puanının artması durumunda yeme tutum ölçek puanının da artığı bulunmuştur. 

Anahtar Kelimeler: Sosyal Medya Bağımlılığı, Beden Algısı, Yeme Tutumu.

Beslenme ve Diyetetik Bölümü 4. sınıf Öğrencilerimiz Tez Sunumlarını Gerçekleştirdiler..:)

Dr. Öğr. Üyesi Wida SİMZARİ danışmanlığında yürütülen Ahmet Can KAÇAR, Merve İLH...

 

SPORCULARDA ANTRENMAN ÖNCESİ-SONRASI BESİN TERCİHLERİ VE STRES DÜZEYLERİNİN BESLENMELERİNE ETKİSİNİN İNCELENMESİ

Yapılan bu araştırmada sporcuların beslenme düzeni ve besin tercihleri hakkında bilgiler yer almaktadır ayrıca sporcuların antrenman öncesinde veya sonrasında supplement kullanımları ve stres varlığının beslenme düzeylerini etkisi incelenmektedir. Araştırmada katılımcılar hakkında genel bilgiler, katılımcıların ara öğün- ana öğünde tükettiği besinler, kahvaltı- ara öğün yapma alışkanlıkları, öğünlerde harcadıkları zaman, alkol ve sigara tüketim durumu, katılımcıların kullandığı pişirme yöntemleri, katılımcıların yarışmadan önce veya sonra tercih ettiği yiyecek içecekler, katılımcıların günlük antrenman süresi ve haftalık antrenman süresinin günlük dağılımı hakkında bilgiler yer almaktadır. Yapılan bu araştırmaya göre elde edilen sonuçlarda; sporcuların beslenme düzeni, besin tercihleri, antrenman öncesi veya sonrası supplement kullanımları ve stres varlığının beslenme düzeyine etkisi açıkça görülmüştür. Beslenmesine dikkat eden sporcuların, dikkat etmeyen   sporculara göre stres düzeyi daha azdır.

Anahtar Sözcükler: Sporcu, supplement, sağlık, beslenme, stres, antrenman, besin tercihi.